Στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις χώρες έχουμε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία συνέστησε φειδωλή χρήση τους από τους ασθενείς.

Σε ότι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, είπε ότι κάθε χρόνο γίνεται αποστείρωση και απολύμανση των νοσοκομείων σημειώνοντας πως
κλινικές κλείνουν για αρκετές ημέρες.

Η κ. Γκάγκα εμφανίστηκε καθησυχαστική όσον αφορά τις πιθανές μεταλλάξεις του κοροναϊού ενώ είπε πως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναμνηστική δόση κατά της covid 19.




Ολόκληρη η συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα - Τι είπε:


Σχετικά με το πόσο κινδυνεύουμε από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πως μπορούν να απολυμανθούν τα νοσοκομεία

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Έχουμε πράγματι πρόβλημα με την πολυανθεκτικότητα στην Ελλάδα. Υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου εμείς όμως πράγματι κάναμε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών γιατί όπως ξέρετε μέχρι πριν από ένα χρόνο μπορούσαμε όλοι να πάμε στο φαρμακείο να πάρουμε αντιβιοτικά. Τώρα χρειαζόμαστε συνταγή. Εξακολουθούμε σαν χώρα να συνταγογραφούμε πολλά τρίτης γενιάς αντιβιοτικά, τετάρτης γενιάς αντιβιοτικά, σύγχρονα αντιβιοτικά δηλαδή γιατί οι γιατροί φοβουνται την ανθεκτικότητα που υπάρχει στην κοινότητα όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε όλοι μαζί και να αλλάξουμε τον τρόπο που δίνουμε αντιβιοτικά γενικά και το ποια αντιβιοτικά συνταγογραφούμε. Όσον αφορά την αποστείρωση και την απολύμανση των χώρων των νοσοκομείων αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχουν άλλα νοσοκομεία που να κλείνουνε όπως κλείνουμε εμείς. Εμείς κλείνουμε τις μονάδες κάθε χρόνο για αρκετές μέρες για την απολύμανση, όμως τα υλικά που έχουμε σήμερα και οι διαδικασίες για την απολύμανση είναι γρήγορες σχετικά.

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Επειδή ήμουν επικεφαλής μιας κλινικής 15 χρόνια και γενικά στο σύστημα 30 χρόνια μπορώ να σας πω ότι η αποστείρωση όταν έχουμε ένα μικρόβιο πολυανθεκτικό ή ένα μικρόβιο που μεταδίδεται εύκολα τότε πράγματι κλείνουμε θαλάμους, αφήνουμε ασθενείς μόνους τους, δεν μπαίνει κανείς άλλος μέσα, και οι νοσηλευτές και το προσωπικό είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως χειριζόμαστε τον άρρωστο, πως πετάμε τα υλικά όπως κάναμε σχεδόν και στον κορονοϊό. Αυτά είναι μέτρα που ελέγχουμε τακτικά.

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Προσέχουμε πάρα πολύ και είναι σημαντικό όλοι μας να κάνουμε μια προσπάθεια να μειώσουμε τη χρήση των αντιβιοτικών.

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε με ευλάβεια όλα τα μέτρα για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, πράγμα που κάνουμε. Ο ΟΔΙΠΥ συνεχίζει σεμινάρια για όλους τους νοσηλευτές, υπάρχει το πρόγραμμα CLEO του ιδρύματος Νιάρχος για την επιτήρηση των λοιμώξεων γενικά η χώρα είναι καλύτερα τώρα από ότι ήταν και θα συνεχίσουμε και θα είμαστε πολύ καλά.

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα νοσοκομεία για τρεις μήνες για να απολυμάνουμε, χρειάζεται όμως να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και εκεί που υπάρχει πρόβλημα να απολυμαίνεται. Αυτό μπορεί να πάρει 24 ώρες, μπορεί να κλείσουν για λίγες ώρες, δεν χρειάζεται να κλείσουν για μήνες όμως. Αλλάζουν και τα πράγματα κάθε χρονιά έχουμε καλύτερα αντισηπτικά, τώρα έχουμε χρώματα που είναι αντιμικροβιακά και δεν μπαίνουν ιοί άρα η τεχνολογία αλλάζει και μας βοηθάει ευτυχώς. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο καθένας μας να κάνει είναι φειδωλή χρήση αντιβιοτικών και το προσωπικό των νοσοκομείων πρέπει να κρατάει τα μέτρα.

Αναφορικά με τις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Μεταλλάξεις στους ιούς έχουμε κατά καιρούς, έχουμε δει μεταλλάξεις γρίπης 5-6 τα τελευταία χρόνια κάποιες από αυτές κάνανε μικροεπιδημία. Πανδημία μεγάλη σαν αυτή που είδαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια δόξα τω Θεώ δεν έχουμε δει και δεν νομίζω ότι θα ξαναδούμε. Είμαι αισιόδοξη. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όμως είναι ότι η Αφρική και γενικά το νότιο ημισφαίριο μπαίνει σε χειμώνα. Να θυμίζω ότι η Αφρική εχει παραγκουπόλεις όπου μένουνε 15-30 άτομα κάτω από την ίδια στέγη των 8 τετραγωνικών άρα υπάρχουν τελείως διαφορετικές συνθήκες και ναι είναι εύκολο να γίνει μια μετάλλαξη δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς αλλά μεταλλάξεις από τον ίδιο ιό συνήθως σε έναν πληθυσμό που έχει ήδη ανοσοποιηθεί σε ένα ποσοστό 80-90% είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά αισιόδοξοι.

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Ο Σεπτέμβριος θα μας βρει σε εγρήγορση χωρίς όμως τον κίνδυνο κυμάτων όπως αυτά που είδαμε και πιθανόν με ένα αναμνηστικό εμβόλιο όπως κάνουμε για τη γρίπη.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό»

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να έχουμε όλοι οι έλληνες, ανεξάρτητα από αν έχουμε πρόβλημα υγείας ή δεν έχουμε πρόβλημα, έναν προσωπικό γιατρό που μας παίρνει ένα ιστορικό καταρχήν, βλέπει ένα οικογενειακό ιστορικό αν υπάρχει για παράδειγμα διαβήτης στην οικογένεια μας λεει να κάνουμε συχνά εξετάσεις, αν υπάρχει ένα ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια σε νεαρή ηλικία μας βάζει να κάνουμε έναν προληπτικό έλεγχο. Συμπληρώνει τον ψηφιακό φάκελο που είναι ένα τεράστιο καινούργιο εργαλείο που έρχεται ώστε οτιδήποτε χρειαστεί, μια επίσκεψη σε άλλο γιατρό ή μια επίσκεψη στα επείγοντα να έχει ο γιατρός που θα παραλάβει τον ασθενή ένα μπούσουλα και να ξέρει αν έχει αλλεργίες ή φάρμακα που δεν μπορεί να πάρει, όλο αυτό τον ιατρικό φάκελο που τον κάνει όλη η Ευρώπη. Για αυτό συνεργαζόμαστε και με τους Κύπριους συναδέλφους και το εκεί υπουργείο για να μπορέσουμε να έχουμε έναν κοινό ιατρικό φάκελο που γενικά όμως είναι κανονισμένος από την ΕΕ και δίνει τις βασικές πληροφορίες για τον άρρωστο. Από εκεί και πέρα αυτός ο ψηφιακός φάκελος θα κρεμάσει στην ΗΔΙΚΑ και θα μπορέσει σιγά-σιγά να πάρει και το ιστορικό του αρρώστου και τις νοσηλείες του και όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Η διαδικασία είναι ότι υπάρχουν γιατροί που δηλώνουν ότι είναι προσωπικοί γιατροί αλλά και οποιοσδήποτε γιατρός ακόμα και αν δεν είναι στο σύστημα και εγώ επιλέγω να τον δω γιατί του έχω εμπιστοσύνη και εφόσον συμφωνεί και ο ίδιος μπορεί να είναι ο προσωπικός γιατρός.

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Οι αποφάσεις για τα οικονομικά είναι σε διαβούλευση από τον υπουργό, από τους ιατρικούς συλλόγους και από τους ενδιαφερόμενους, δεν είναι ακόμη έτοιμο να σας πω τα νούμερα θα τα ανακοινώσει ο υπουργός με το τέλος της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει πάρα πολλούς γιατρούς γιατί έχουμε τελείως ανελαστικές σχέσεις για τους γιατρούς μας, γιατί δεν τους επιτρέπουμε ούτε συμβουλευτικό έργο να κάνουν... Νομίζω ότι γενικά πρέπει να είμαστε ένα σύστημα πιο ελαστικό, να δίνουμε στους γιατρούς και όλο το προσωπικό των νοσοκομείων την αίσθηση ότι τους σεβόμαστε και τους ανταμείβουμε φυσικά αλλά πιστεύω πραγματικά σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας δυνατό που για να είναι δυνατό και να είναι αποδοτικό πρέπει να δουλεύει πολλές ώρες. Για αυτό θέλω να λειτουργήσουν και απογευματινά χειρουργεία εκτός από τα απογευματινά ιατρεία που ήδη λειτουργούν, για αυτό θέλω να υπάρξει στήριξη των νοσοκομείων και αν αυτό σημαίνει ότι θα βάλω νέα μηχανήματα με ΣΔΙΤ και θα έχω καινούργιους μαγνήτες και καινούργιους αξονικούς τομογράφους σε όλα τα νοσοκομεία ο πολίτης δεν θα πληρώνει τίποτα αλλά το ελληνικό κράτος θα πληρώνει κάποιο ποσοστό στους παρόχους για μένα αυτό είναι μια καλή λύση.

Ερωτηθείσα αν την ενδιαφέρει η ευρωβουλή

Μ.ΓΚΑΓΚΑ: Οι εκλογές για την ευρωβουλή είναι σε δύο χρόνια από τώρα, έχουμε δουλειά να κάνουμε.