Τη διατήρηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας. Το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως το υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε την εισήγηση της Επιτροπής κι έτσι, αποφασίστηκε η αναστολή του Covid pass από την 1η Μαϊου και η επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, καθώς επίσης και η αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα κρούσματα υποχωρούν και η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή. «Η κανονικότητα στη χώρα ξεκινά όπως και σε άλλες χώρες που αρχίζουν να ζουν κανονικά».

Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε νωρίτερα από την επιτροπή ειδικών για κατάργηση του COVID PASS, προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τη μείωση των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και μέλη ΔΕΠ.

Σχετικά με την ηπατίτιδα στα παιδιά, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. «Η ηπατίτιδα εμφανίζεται συχνά και αν χρειαστεί οτιδήποτε, είμαστε απολύτως έτοιμοι», δήλωσε, επισημαίνοντας στους γονείς πως είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπήρξε μείωση στα κρούσματα, αλλά μερική αύξηση των θανάτων.

Σχετικά με την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται για μια σπάνια περιπλοκή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή και διεξάγονται έρευνες. 

Για την ενισχυτική δόση και οι δύο σημείωσαν, ότι χρειάζεται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου η ανοσοποίηση όσο περνά ο χρόνος