Υπάρχουν κάποια σηµάδια που δείχνουν ότι το τηλέφωνό σας έχει πέσει θύµα κακόβουλου λογισµικού.

-Πρώτο σηµάδι είναι η πτώση στην απόδοση του τηλεφώνου σας.


Εάν οι εφαρµογές αργούν πολύ να φορτώσουν ή κολλάνε, η συσκευή σας ίσως έχει παραβιαστεί.

-Ενα άλλο σηµάδι είναι ότι η µπαταρία εξαντλείται πολύ γρήγορα. Καθώς το κακόβουλο λογισµικό τρέχει παρασκηνιακά, η µολυσµένη εφαρµογή αντλεί ενέργεια από την µπαταρία σας. Το ίδιο ισχύει και αν η συσκευή ζεσταίνεται υπερβολικά.

-Ακόµα, εάν παρατηρήσετε ότι τα data σας εξαντλούνται νωρίτερα από ό,τι συνήθως µέσα στον µήνα, αυτό µπορεί να οφείλεται σε malware.

-Ενα άλλο σηµάδι είναι να βλέπετε πολλά αναδυόµενα παράθυρα στην οθόνη του τηλεφώνου σας. Τότε µπορεί να έχετε adware και ο χάκερ να κρύβεται πίσω από τις διαφηµίσεις που σας εµφανίζονται. Και να βγάζει λεφτά µε αυτόν τον τρόπο.

Η λύση

Αν υποψιάζεστε ότι το smartphone σας έχει πέσει θύµα χάκερ, αναζητήστε µια εφαρµογή προστασίας από ιούς µε υψηλή βαθµολογία, εγκαταστήστε την και εκτελέστε τη. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η εφαρµογή θα σας δώσει προτάσεις για να ακολουθήσετε. Αν σας συνιστά να διαγράψετε µια συγκεκριµένη εφαρµογή, κάντε το άµεσα.

Εάν το πρόβληµα δεν διορθωθεί, µπορεί να χρειαστεί επαναφορά εργοστασιακών ρυθµίσεων. Κάντε το αφού πρώτα έχετε δηµιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τα αρχεία που θέλετε να διατηρήσετε.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 7 Μαϊου 2022