lignadis
Ελλάδα

Δίκη Λιγνάδη: «Με βίασε δύο φορές», κατέθεσε ο τρίτος καταγγέλλων - Άφαντος ένας εκ των μηνυτών

Ο μάρτυρας περιέγραψε τη γνωριμία του, με τον ηθοποιό στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο στις αρχές του 2015

Με τον τρίτο καταγγέλλοντα να εξακολουθεί να είναι άφαντος, στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, κατέθεσε σήμερα ο τέταρτος άνδρας που τον καταγγέλει για βιασμό το 2015 όταν ήταν σε ηλικία 17 ετών και φιλοξενούνταν στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη για ένα διάστημα μερικών μηνών. Ο μάρτυρας περιέγραψε τη γνωριμία του, με τον ηθοποιό στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο στις αρχές του 2015.

«Πέρασε και μας μίλησε. Στη συνέχεια έλαβα μήνυμα φιλίας το οποίο αποδέχτηκα γιατί με ενδιαφέρουν οι Τέχνες και κατόπιν αυτού μου ζήτησε να βρεθούμε. Το σκέφτηκα στη αρχή αλλά μετά δέχτηκα. Συναντηθήκαμε 6-8 Φεβρουαρίου του 2015. Πήγα σπίτι του κι εκείμε ρώτησε αν θέλω να πάμε στα γενέθλια ενός φίλου του. Δέχτηκα. Πήγαμε σε ένα μαγαζι στην περιοχή του Συντάγματος, καθίσαμε, ήπιαμε και το βράδυ με άφησε σπίτι μου. Μετά από αυτό μου πρότεινε να πάω σε καποιες παραστάσεις . Τότε πήγαινα Β´ Λυκείου, ήμουν 17 ετών» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Εκείνη την περίοδο όπως τόνισε ο καταγγέλλων στο δικαστήριο είχε μία δύσκολη οικογενειακή ζωή με πολλά οικονομικά προβλήματα και σωματική κακοποίηση και μίλησε στο Δημήτρη Λιγνάδη από την αρχή της γνωριμίας τους για τα προβληματα που είχε. Ο Δημήτρης Λιγνάδης του πρότεινα να τον φιλοξενήσει. « Ενοιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένοιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατερας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένοιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμαλ η ζωή μου» τόνισε στην κατάθεση του.

Οι βιασμοί

Αρχές Μαρτίου του 2015 ο μάρτυρας τελικά μετακόμισε στο σπίτι του κατηγορούμενου.

«Σταδιακά πήρα τα πράγματα μου από το σπίτι μου…Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από καποιες ημερες μου εδωσε και κλειδιά…Ενοιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ενοιωθα υποχρέωση.

Πρ.:Σας είχε ζητησει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;

Μαρτ.:Όχι.

Πρ.:Σας είχε προσφέρει χασίς;

Μαρτ.:Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλεσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγω δεν έκανα ποτέ. Είπα όχι και δεν μου ξαναέδωσε.

Στη συνέχεια ωστόσο τα πράγματα δεν εκτυλίχθηκαν ομαλά για τον μάρτυρα. Το πρώτο περιστατικό βιασμού ο μάρτυρας το τοποθέτησε αρχές Μαρτίου του 2015 στο σπίτι. «Ανοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωη μου αν έχω κάνει σχέση. Εγω του είπα πως όχι. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι. Με τράβηξε στο δωμάτιο και με εριξε στο κρεββάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα…Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω . Μου είπε ηρέμησε…. Δεν μπορούσα να αντιδράσω.. έκανα την πράξη με πολύ πόνο…» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε προς το Δικαστήριο πως «Δεν ζήτησα ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί του, ούτε μου άρεσε ως άντρας. Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα…Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω.»

Με αυτές τις σκέψεις και καθώς δεν είχε που να πάει συνέχισε να μένει στο σπίτι του Λιγνάδη δίνοντάς όπως είπε μια ακόμη ευκαιρία στον κατηγορούμενο.

Πρ. Έκτοτε είχατε ξανά επαφή;

Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν. Μέσα Μαρτίου. Ήταν στο σπίτι ένας φίλος μου, μας είπε ο κατηγορούμενος ότι θα έρθουν ο Τ… και ο Σ..(σς δεύτερος καταγγέλλοντας με φίλο του). Πήγα με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι και ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση.

Μου κατέβασε το παντελόνι, δεν τον είδα αρχικά, ένιωσα το βάρος του, με μπλόκαρε.

Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ο,τι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω.

Όταν βγήκα ο κατηγορούμενος ήταν στο σαλόνι με το φίλο μου, Τ…και Σ…

Πρ. Στον φίλο σας δεν είπατε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

Πρ. Γιατί σαστίσατε;

Μάρτυρας: Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα (δακρύζει). Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο περιστατικό στα τέλη του Καλοκαιριού του 2015 όταν όπως περιέγραψε «είδα το περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω.

Με έπιασε να με ερεθίσει για να συνευρεθούμε όλοι, εγώ δεν ήθελα και μου είπε "μου το χάλασες"».

Ο «άφαντος» καταγγέλλων

Στην έναρξη της δίκης ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο δικηγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Γιάννης Βλάχος, που εκπροσωπεί έναν ακόμη άνδρα ο οποίος καταγγέλει τον Δ. Λιγνάδη για βιασμό. Όπως υποστήριξε ο κ. Κούγιας ο δικηγόρος έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του φερόμενου θύματος στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησης που φαίνεται να του χορηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ο συγκεκριμένος καταγγέλλων ούτε σήμερα εμφανίστηκε να καταθέσει, παρόλο που το δικαστήριο είχε διατάξει την βίαιη προσαγωγή του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.