Για το πρώτο πιθανό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, πριν τα αποτελέσματα δείξουν ότι πρόκειται για ανεμοβλογιά τελικά, την εξάπλωση της νόσου, την επαναφορά της μάσκας, αλλά και τη θεραπεία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αρχίζοντας, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα από τον κορoνοαϊό για δύο λόγους: πρώτον, επειδή μεταδίδεται από τα μεγάλα σταγονίδια μέσω του αναπνευστικού και δεύτερον, δεν κινδυνεύει κάποιος από τους ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αναφορικά με την επαναφορά της μάσκας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς και το να κρατάμε αποστάσεις μπορεί να μας προστατέψει: «Η λογική λέει ότι με το να κρατάμε στοιχειώδεις αποστάσεις από τον συνάνθρωπό μας, δε θα έχουμε σοβαρή μετάδοση από αυτή τη νόσο επειδή μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια. Το να βάλουμε όμως τη μάσκα όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός είναι μια καλή ενέργεια», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ως προς τη θεραπεία, τονίζοντας ότι είναι μια ασθένεια γνωστή από το 1970 και ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.