«Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων καθώς η μεταδοτικότητα μέχρι στιγμής, με τα δεδομένα που έχουμε, είναι μια μεταδοτικότητα σχετικά χαμηλή» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αυτό συμβαίνει γιατί η μετάδοση «κατά βάση θέλει σωματική επαφή και μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί. Δηλαδή κατά βάση όταν ο άλλος βλέπει ότι έχει τρομακτικά συμπτώματα», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον Antenna.

Παρόλα αυτά ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «εάν χρειαστεί η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διατεθούν μόνο σε άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί σε άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα. Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό», επεσήμανε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας «διότι η δυνατότητα που δίνεται είναι ότι αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις».

«Οπότε μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς, είναι δηλαδή ένας εμβολιασμός που είναι πολύ κοντά και στην αντιμετώπιση προληπτικά, εάν τυχόν εκτεθείς», είπε ακόμη.

Όσον αφορά τα τελευταία δεδομένα φαίνεται πως η ευλογιά των πιθήκων «δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης, δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα που δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή»..

Τι είπε για τον προσωπικό γιατρό

«Η βασική διαφορά που θέλουμε να κάνουμε από το μοντέλο που υπήρχε ως τώρα, είναι αυτό ακριβώς. Δεν θέλουμε έναν γιατρό για συνταγογράφηση μόνοκαθώς αυτή την ανάγκη την εξυπηρετούν οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο βαθμό», είπε ακόμη ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στον θεσμό του «προσωπικού γιατρού».

«Εμείς θέλουμε έναν γιατρό ο οποίος σε πρώτη φάση θα έχει όλο τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, άρα θα ξέρει τον ασθενή. Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή όσων γιατρών θέλουνε βέβαια να συμμετάσχουν. Δεν θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά, αλλά είναι ελεύθερη επιλογή. Θα είναι γιατροί των κέντρων υγείας και ιδιώτες γιατροί. Άρα, όλοι οι γενικοί γιατροί σε μια πρώτη φάση και ειδικοί γιατροί», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Ο προσωπικός γιατρός θα πάρει το ιστορικό του ασθενούς και θα έχει και την υποχρέωση να συμπληρώνει τον φάκελο. Θα είναι υποχρεωμένος να τον βλέπει σε τακτικές επισκέψεις και σε οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση θα μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται στο γιατρό, να πηγαίνει στο ιατρείο του. Για κατ’ οίκον περιπτώσεις θα αφορά συγκεκριμένο πληθυσμό που δικαιολογείται η μη μετακίνησή του.

Είναι ο άνθρωπος ο οποίος είναι η πρώτη σου επαφή με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν αποκλείουμε τον πολίτη. Μπορεί να προσπεράσει αν θέλει τον προσωπικό του γιατρό, δηλαδή να πάει σε ειδικό ιατρό απευθείας, αλλά εμείς του δίνουμε μία παροχή, ότι έναν γενικό γιατρό για οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να αφορά είτε κάτι που του συνέβη, είτε κάτι που θέλει να ρωτήσει, είτε για τακτική παρακολούθηση που θέλει να έχει.

Ο γιατρός θα μπορεί να έχει ένα εισόδημα ετήσιο γύρω στις 60 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή μηνιαίο μισθό από 4 έως 6 χιλιάδες το μήνα. Είναι σοβαρά χρήματα γιατί ακριβώς θέλουμε ο γιατρός να αγκαλιάσει το θεσμό, να θελήσει να μπει και να έχουμε και περισσότερες απαιτήσεις από αυτόν. Διότι όταν κάποιον τον αμείβεις με αυτά τα χρήματα μπορείς να ζητήσεις την πλήρη δωρεάν περίθαλψη, την οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε για τον ασφαλισμένο».