Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
vart
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε Έκθεση φωτογραφίας για την Ίμβρο

Αύριο επισκέπτεται το Άγιο Όρος

 

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη», στη Μισιρλόγλειο Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βλατάδων, εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που βρίσκεται  στη Θεσσαλονίκη.

 Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχτηκαν ο Ηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Συεμών Πασχαλίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για τις θετικές και ελπιδοφόρες εξελίξεις των τελευταίων δύο δεκαετιών στην Ίμβρο, όσον αφορά τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων και μάλιστα λυκείου για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη μικράν πατρίδα μας. Έχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, του Αεί υπέρ ημών».

 Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης και άλλοι επίσημοι.

 Αφιερωμένη στον Νίκο Μαγγίνα

 Η έκθεση αποτυπώνει μοναδικές στιγμές της ζωής του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ίμβρο, της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού και αναπτύσσεται μέσα από 130 φωτογραφίες που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές των Κωνσταντίνου Τερψίδη, Νικολάου Μαγγίνα, Δημητρίου Παλαβίδη, Κωνσταντίνου Βάντσου, Μιχάλη Σακάτη και Βάσως Ξεινού.

 Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Νίκο Μαγγίνα, επίσημο φωτογράφο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον «φίλο, ο οποίος ταύτισε τη ζωή του με το Πατριαρχείο» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

 Στην έντονη απουσία του Νίκου Μαγγίρα αναφέρθηκε και ο Επίσκοπος Αμορίου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη κ. Νικηφόρος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το τεράστιο φωτογραφικό έργο του.

 «Η όλη προσπάθεια ήταν μια ευλογία να γνωρίσω, να αφουγκραστώ, να πονέσω, να χαρώ και να σεβαστώ την πατρίδα σας», σημείωσε απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Κωνσταντίνος Τερψίδης, ο οποίος εμπνεύστηκε την έκθεση.

 «Ως Θεσσαλονικιός με την παρούσα έκθεση αισθάνθηκα το χρέος να τιμήσω τον Πρώτο της Ορθοδοξίας, ο οποίος ως φορέας ιδεών και αξιών συνεχίζει να διαμορφώνει και να επηρεάζει το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό. Έχω χρέος να σας προσφέρω αυτήν την έκθεση ως ελάχιστο αντίδωρο σε όσα έχετε προσφέρει στην πατρίδα μου», επισήμανε ο κ. Τερψίδης.

 Έκθεση και βραβεία για μαθητές

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση θα έχει πολλούς επισκέπτες και ιδιαίτερα νέους. Σε αυτό το στόχο προσβλέπει και το διαδραστικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά για μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 Τα παιδιά, εμπνευσμένα από την εν λόγω έκθεση θα κληθούν να πάρουν μέρος σε ένα πολυμορφικό δρώμενο με τίτλο «Αγγίζοντας τα ύψη». Στο πλαίσιο αυτό 15 μαθητές τα έργα των οποίων θα διακριθούν, θα πάρουν μέρος σε ένα οδοιπορικό με πολλαπλές εκπαιδευτικές διαστάσεις, το οποίο θα ξεκινά από την Χάλκη, θα περνά στην Τένεδο και θα καταλήγει στην Ίμβρο.

 Εκεί, θα παρουσιαστεί μια νέα έκθεση, μαθητών αυτή τη φορά, την οποία ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εγκαινιάσει.

 Η έκθεση «Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη» θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουνίου 2022.