Συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με Αμερικανικό και Ισπανικό αεροπλανοφόρα στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23 και 24 Μαΐου 2022 και δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ.

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση περιελάμβανε συνεργασία μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α. με το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS “HARRY S. TRUMAN” και το ισπανικό αεροπλανοφόρο αμφιβίων επιχειρήσεων SPS “JUAN CARLOS I” στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Από ελληνικής πλευράς στις συνεκπαιδεύσεις συμμετείχαν 4 μαχητικά F-16 από την ιστορική 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως του Αράξου, από αμερικανικής πλευράς το USS “HARRY S. TRUMAN” με 4 μαχητικά F/A-18E/F, ενώ από το ισπανικό SPS “JUAN CARLOS Ι” και 2 μαχητικά καθέτου/συντόμου από/προσνηώσεων τύπου AV-8B Harrier, σε αντικείμενα εναέριας μάχης και αναχαιτίσεως αεροσκαφών Διώξεως -Βομβαρδισμού.

«Η διεξαγωγή της εν λόγω συνεκπαίδευσης αποσκοπεί στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διασυμμαχικό πλαίσιο», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ, που είναι υπεύθυνο από ελληνικής πλευράς για το σχεδιασμό και προγραμματισμό τέτοιων συνεκπαιδεύσεων στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ε.Δ., με αντίστοιχες φίλιων χωρών.