Βαρυμπόμπη, 10 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που κατέκαψε 100 χιλιάδες στρέμματα δάσους, μετατρέποντας σε κρανίου τόπο τη βορειοανατολική πλευρά του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Το σκηνικό δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε.

Οπως φαίνεται στο φωτογραφικό οδοιπορικό των «Παραπολιτικών», χιλιάδες καμένα δέντρα παραμένουν άκοπα, οι μικρές χαράδρες και τα ρέματα είναι ακαθάριστα, ενώ κατάμήκος της Λ. Τατοΐου, από το ύψος του Ιππικού Ομίλου προς τον «Λεωνίδα», το παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής, τα συνεργεία καθαρισμού έχουν στοιβάξει τα κλαδιά στις άκρες του δρόμου, εν είδει προσανάμματος.

Την ώρα λοιπόν που αναζητούνται τα αίτια του προηγούμενου ολέθρου, αποτελώντας πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του διαχειριστήμεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της Πυροσβεστικής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον επόμενο, τον ολοκληρωτικό, καθώς έχουν απομείνει μόνο απομονωμένα σπίτια και οικισμοί.

Στον Άγιο Μερκούριο, τον Άγιο Βαρνάβα, δυτικά στους Θρακομακεδόνες και νοτιότερα στο Τατόι, οι μεγάλες κολώνες και οι πύργοι ηλεκτρισμού μέσα στο δάσος παραμένουν ακαθάριστοι, τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση.



Ο κίνδυνος είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι έγιναν «μισές δουλειές», με την έννοια ότι οι εργάτες έκοψαν κάποια ολοσχερώς κατεστραμμένα δέντρα στις άκρες των δασικών εκτάσεων και τα υπόλοιπα τα άφησαν, όπως γενικώς εγκαταλείφθηκαν και οι εργασίες πυροπροστασίας.

«Αναγκαία παρέμβαση»

Άμεσης απάντησης χρήζει το ερώτημα: «Τι μπορεί να γίνει τώρα;». Δεδομένης της πλημμελούς αντιμετώπισης της κατάστασης, καθίσταται αναπόφευκτη η πρωθυπουργική παρέμβαση, γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη είχε μακρά σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Από το ύψος του Ιππικού Ομίλου προς τον «Λεωνίδα», το παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής, τα συνεργεία έχουν στοιβάξει τα κλαδιά στις άκρες του δρόμου


Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2019 στο Μάτι. Τότε ο πρωθυπουργός είχε ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες, ώστε να δοθεί άδεια σε τεχνικές εταιρείες να συλλέξουν -στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης- πάνω από 20.000 τόνους καύσιμης ύλης σε οικόπεδο δίπλα από σπίτια στον Νέο Βουτζά. Ο μηχανισμός λειτούργησε ακαριαία και το έργο ολοκληρώθηκε σε λίγα 24ωρα.

Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα, διότι τα κλαριά και οι κορμοί βρίσκονται σε ακτίνα 5-8 χιλιομέτρων, ενώ η ανεπτυγμένη χαμηλή βλάστηση διευκολύνει την ταχεία εξάπλωση μιας νέας φωτιάς. Οι κάτοικοι, όσοι τέλος πάντων έμειναν, απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις βοήθειας, διότι λόγω της μορφολογίας του εδάφους, της εκτεταμένης αυθαίρετης δόμησης και των πολλών «γραμμών» ρευματοδότησης θεωρούν βέβαιο τον αφανισμό των περιουσιών τους.

Το χρονικό

Εκείνη την Τρίτη, στις 3 Αυγούστου 2021, η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στη 1 το μεσημέρι, με θερμοκρασία ατμόσφαιρας 40 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 20%. Οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και φέτος, και μάλιστα από πολύ νωρίτερα.

Στο 42σέλιδο πόρισμα που συνέταξε η Πυροσβεστική αναφέρεται ότι όλα ξεκίνησαν από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ σε απόσταση 520 μέτρων από τον «Λεωνίδα» και οφείλονταν στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Ο διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ) αμφισβήτησε το ως άνω συμπέρασμα, υποστηρίζοντας ότι οι μετασχηματιστές συντηρούνται σωστά και πως το βραχυκύκλωμα έλαβε χώρα αρκετά μετά το ξέσπασμά της. Κοινή συνισταμένη αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επιμέλεια για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που συμβαίνει και φέτος, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, με τις φήμες για «παιχνίδια» ξένων μυστικών υπηρεσιών και οργιώδη σχέδια οικοπεδοφάγων να διαδέχονται η μία την άλλη.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 2/6