Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης ο ασθενής, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα ώς ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Ο άνδρας έφτασε στη χώρα μας υποπτευόμενος ότι νοσεί και απευθύνθηκε αμέσως στο νοσοκομείο ενημερώνοντας τους γιατρούς οι οποίοι τον έθεσαν σε απομόνωση.

Μέχρι στιγμής, η κατάστασή του είναι αρκετά καλή και αναμένονται τα αποτελέσματα της εξέτασης για την ταυτοποίηση του ιού από τον οποίο έχει προσβληθεί ο ασθενής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, τα δείγματα έφτασαν σήμερα στο εργαστήριο και χρειάζονται ένα 24ωρο για την ταυτοποίηση του ιού, οπότε τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα μετά το μεσημέρι.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας πάντως βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς όπως προειδοποίησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, «η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο εκτεταμένης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός των ενδημικών περιοχών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής», τονίζοντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης μέσα στο καλοκαίρι παραμένει υψηλός.

Όπως τόνισε η καμπύλη κρουσμάτων ήταν απότομη τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ενώ περιέγραψε όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων μέχρι αυτή τη στιγμή. «Ακόμη κι αν καθημερινά παρουσιάζονται νέοι ασθενείς, οι έρευνες σε προηγούμενα περιστατικά δείχνουν ότι η επιδημία στην περιοχή μας (σ.σ. Ευρώπη) ήταν σίγουρα σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Απριλίου» ανέφερε.
Σημειώνεται πως, προ ημερών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επεσήμανε πως θεωρεί «απίθανο να μην εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα» και για αυτό τον λόγο επέστησε την προσοχή στους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των επαφών, ο γρήγορος εντοπισμός νέων κρουσμάτων και η απομόνωση, είναι οι παράγοντας που θα σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης.

«Είναι απίθανο να μην έχουμε κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, εκτός και αν μπορέσουμε τις επόμενες ημέρες να εξαλείψουμε τη νόσο, αλλά πλέον είναι σε 19 χώρες. Πώς θα μπορέσουν αυτές οι χώρες να βρουν τις επαφές των 200 κρουσμάτων που έχουν;», αναρωτήθηκε.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα, τόνισε ότι ακόμα δε «γνωρίζουμε τη μεταδοτικότατα αυτής της μορφής που κυκλοφορεί σήμερα στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι κάθε 2 με 3 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα οπότε πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Σύμφωνα με την ίδια «υπάρχουν περισσότερα κρούσματα», καθώς «η ευλογιά των πιθήκων, όπως και η ανθρώπινη ευλογιά, κάνει περίπου δύο εβδομάδες για να έχει ορατά συμπτώματα. Άρα όποιοι έχουν κολλήσει σήμερα θα δούμε τα περιστατικά αυτά τις επόμενες δύο εβδομάδες».