Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και τοποθετήθηκε επί των τουρκικών προκλήσεων καθώς και επί της στάσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Δεσποτόπουλος μίλησε για το ενδεχόμενο να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Εάν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με την Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ, είδε ότι με το ουκρανικό ζήτημα ξαναείναι χρήσιμη στη Δύση και προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Έχει ανοίξει μία βεντάλια διεκδικήσεων από όλους. Οι Τούρκοι διεκδικούν θαλάσσιες ζώνες, στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών. Υπάρχει ο φόβος ότι με μία καλή ή κακή ηγεσία, να έχουμε μία σοβαρή περιπέτεια με τους Τούρκους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο. Ο Ερντογάν οδεύει σε εκλογές πληγωμένος, η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί, και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ίσως προσπαθήσει να εξισορροπήσει το κλίμα ες βάρος του. Έχει αποτύχει την εξωτερική πολιτική και ψάχνει διεξόδους. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι να μπλέξουν μία τρίτη χώρα, για παράδειγμα την Λιβύη, και να στείλουν ως Λιβύη και όχι ως Τουρκία, ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου, το οποίο επικαλύπτει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο», ανέφερε αρχικά.

Ο Γιώργος Τρικοίλης, ψαράς από την ακριτική Τέλενδο, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τη στάση των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες ψαράδες.

«Εδώ είμαστε ήσυχα, καθημερινά ωστόσο αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα. Οι Τούρκοι ενοχλούν συνέχεια τους ψαράδες, τους κλέβουν τα ψάρια, τους κόβουν τα παραγάδια, κουνάνε τα καΐκια. Το Λιμενικό μας βοηθάει συνέχεια αλλά τα σκάφη των Τούρκων είναι πολύ πιο μεγάλα από των ψαράδων μας», επεσήμανε.

«Ο Σόλτς θα είναι αύριο στην Ελλάδα, και πρόκειται να κάνει μία δήλωση υπέρ της Ελλάδος. Το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα κάνει δήλωση στήριξης της Ελλάδος, αυτό δείχνει μία ανάγκη να στείλει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, κάτι που επί σειρά ετών δεν είχε κάνει η κ. Μέρκελ. Αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι πρέπει να βγουν από την ζώνη ουδετερότητας», κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Δείτε το σχετικό βίντεο