Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, με την Ουάσιγκτον να απαντά στην Άγκυρα, σχετικά με τις συνεχείς αξιώσεις για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.  

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να εκδώσουν ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύουν περιοχή νοτίως της Χίου, στην οποία αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναμένεται να πραγματοποιήσει ασκήσεις.

Η άσκηση θα γίνει σε περιοχή που αμφισβητούν οι Τούρκοι, με την Ουάσιγκτον να στέλνει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη γείτονα.

«Συναγερμός» στα σύνορα μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων

Την ίδια στιγμή, την άσκηση «EFES» που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ακροδεξιός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, Ερντογάν και Μπαχτσελί, οι οποίοι συναντήθηκαν εκτάκτως την Τρίτη, θα μεταβούν από κοινού στην Σμύρνη και αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αστυνομία, στρατός και συνοριοφυλακή ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο καθώς δεν αποκλείεται να δούμε ένα μαζικό κύμα προσφυγών και μεταναστών στα σύνορα.