«Αρκετά ύποπτα» για ευλογιά των πιθήκων φαίνεται πως είναι τα συμπτώματα, με τα οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» ο 49χρονος, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία και αποτελεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου στη χώρα.

Ο πρώτος έλεγχος βγήκε θετικός και εντός της ημέρας αναμένεται γονιδιωματική επιβεβαιωτική ανάλυση από το εργαστήριο μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκπομπή της ΕΡΤ ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Στρατηγός.

Ο ασθενής είχε «ήπια συμπτώματα και τώρα είναι απύρετος, με δερματικές βλάβες περιορισμένες».

Ωστόσο, ο καθηγητής επισήμανε ότι «ταιριάζει με ευλογιά των πιθήκων ο χρόνος επώασης», αφού αναχώρησε πριν από 3 εβδομάδες για την Πορτογαλία και επέστρεψε πριν από ένα 15νθήμερο.

Ο χρόνος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι από 11 - 14 ημέρες, διευκρίνισε ο καθηγητής.

Ο χρόνος που ο ιός μεταδίδεται είναι «συνήθως μια – δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων», πρόσθεσε ο κ. Στρατηγός.

Χρειάζεται στενή παρατεταμένη σωματική επαφή ή επαφή με βιολογικά υγρά ή με μολυσμένα αντικείμενα, για να κολλήσει κανείς, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς, αλλά με παρατεταμένη επαφή και από ασθενή με βαριά συμπτώματα, απάντησε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι η μεταδοτικότητα είναι πιο περιορισμένη από τον κοροναϊό.

Από καμία χώρα που έχουν αναφερθεί περιστατικά δεν έχει σημάνει συναγερμός παρ’όλα αυτά, είμαστε σε επιφυλακή, είπε ο κ. Στρατηγός.

Υπενθυμίζεται ότι έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.