Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας Genesis που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας από το βράδυ της Πέμπτης. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τα νησιά του Ιονίου.

Το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα «GENESIS», η οποία επηρεάζει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από την Πέμπτη (9/6) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11/6) και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και ισχυρούς ανέμους.



Η Πολιτική Προστασία και όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή. Σε κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, εστάλησαν ήδη από χθες μηνύματα μέσω του συστήματος 112 για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία θα εξασθενήσουν.




Καταστροφές σε Κοζάνη, Ημαθία και Σέρρες

Καταστροφές υπέστησαν οι καλλιέργειες σε Αμύνταιο και Σέρρες εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε την περιοχή στις αρχές της εβδομάδας.

Σε επιστολή του ο Συνεταιρισμός ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 αναφέρει ότι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία είναι στο 100%.

Στις Σέρρες, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού στην περιοχή, με τους αγρότες να εκτιμούν ότι η κατασροφή αφορά περίπου 4.000 στρέμματα. Το βαμβάκι ήταν σε πλήρη ανάπτυξη 25 – 30 πόντους από το έδαφος και έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Σε 8.000 στρέμματα καλλιεργειών, ελαιοκράμβης σιτηρών, πατάτας, καλαμποκιού και ηλίανθου αποτιμάται η ζημιά στον κάμπο Σαριγκιόλ μετά την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Δήμου Κοζάνης.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των αγροτικών καλλιεργειών σιτηρών και ελαιοκράμβης τις οποίες έπληξε το χαλάζι που έπεσε στην Κοζάνη. Αγρότες της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκαναν λόγο για ολική καταστροφή. Ακόμα και 18 ώρες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ποσότητες χαλαζιού παρέμεναν δίπλα στους δρόμους και στις ρίζες των φυτών.




Μεγάλες καταστροφές και στην περιοχή της Ηράκλειας στο Βαλτερό και Γεφυρούδι από έντονη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες από σιτηρά, βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια, και άλλες καλλιέργειες όπως και στο Μεγαλοχχώρι, Άμπελοι, Λιβαδοχώρι, Νεοχώρι, Ν. Σκοπό, Κοίμηση Γόνιμο. Προ ημερών τεράστιες καταστροφές υπέστησαν παραγωγοί κερασιού σε Γάζωρο και Αναστασιά, που είδαν τα φημισμένα κεράσια να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά χαλαζόπτωσης.

Στην Ημαθία η χαλαζόπτωση χτύπησε για δεύτερη φορά καλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.α. στο Ροδοχώρι , Επισκοπή, Χαρίεσσα αλλά έπληξε και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή των Λευκαδίων και Κοπανού.




Σε απόγνωση και οι Θεσσαλοί αγρότες

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία μετά τις επαναλαμβανόμενες και έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.


Η Θεσσαλία με επίκεντρο την Λάρισα βάλλεται τις τελευταίες ημέρες από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρχικά το πρόβλημα εντοπίστηκε στα Φάρσαλα, μετά στον Τύρναβο και το Κιλελέρ και κατόπιν περιοχές της Ελασσόνας.

Η διπλή χαλαζόπτωση προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, σιτηρά, κριθάρι, αμύγδαλα, καρύδια, καπνά, οπωροκηπευτικά, αμπέλια), οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση, αφού ήταν μπροστά στα αλώνια και σε συγκομιδές και είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Οι αγρότες μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή των σιτηρών και ακόμη και τώρα βλέπουν στα χωράφια τους χαλάζι, καθώς έπεσε σε τέτοια ένταση και ποσότητα που ακόμη δεν έχει λιώσει. Εκτιμάται ότι 20.000 στρέμματα με δένδρα, σιτηρά, κηπευτικά και καπνά επλήγησαν από την τελευταία χαλαζόπτωση

Η έντονη βροχόπτωση συνοδευόμενη από χαλάζι, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αμπέλια , αμύγδαλα, καρύδια, αλλά και αροτραίες καλλιέργειες στα χωριά Δρυμό, Ολυμπιάδα, Καλλιθέα, του Δήμου Ελασσόνας στη Λάρισα.