Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Genesis, η οποία συνεχίζει να «χτυπά» πολλές περιοχές της χώρας, με βροχές, σφοδρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας καταστροφές σε πολλές περιπτώσεις.

Το κύμα κακοκαιρίας άφησε ήδη το αποτύπωμά από τη Mεσσηνία ως την Ξάνθη και την Καβάλα, όπου μια πενταμελής οικογένεια κινδύνεψε από τα νερά που «έπνιξαν» το σπίτι τους.

Ο κύριος Νίκος, η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους κόντεψαν να πνίγουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Τεράστιοι όγκοι νερού, κατεβαίνοντας από το βουνό, απειλούσαν να καταπιούν ζωές και περιουσίες.

«Πάω να περάσω τον δρόμο, τα νερά αισθάνομαι ότι θα με παρασύρουν. Ευτυχώς είχα το κινητό, πήρα την πυροσβεστική. Ήρθε απεγκλώβισε πρώτα εμένα που ήμουν κάτω στον δρόμο και μετά ήρθαν και πήραν και τα παιδιά», δήλωσε ο πατέρας της οικογένειας στο Star.

Το παραλιακό μέτωπο του Παγγαίου στην Καβάλα παραδόθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας. Σπίτια, αυλές και υπόγεια σπιτιών βυθίστηκαν στα λασπόνερα.

Στην παραλία Οφρυνίου δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τις εποχιακές επιχειρήσεις που στήθηκαν για την καλοκαιρινή σεζόν.

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Ξάνθη, όπου δημιουργήθηκαν έντονα προβλήματα τόσο στης γειτονιές της πόλης όσο και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Το ίδιο και στην Αμφιλοχία όπου στεριά και θάλασσα έγιναν ένα.

Τα «δόντια» της έδειξε η κακοκαιρία και στην Πελοπόννησο, όπου σήμερα χτύπησε αλύπητα τον παραθαλάσσιο οικισμό της Γιάλοβας κοντά στην Πύλο. Ένα μπουρίνι κυριολεκτικά σάρωσε τα καταστήματα της περιοχής, αφήνοντας πίσω του χάος και χαλάσματα.

Χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας είναι πως μέχρι τις 19:00 χθες το απόγευμα το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε πάνω από 27.000 κεραυνούς, ενώ άλλο ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ο σχηματισμός υδροστρόβιλων στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως αυτός που κατέγραψαν οι κάτοικοι, στα Μουδανιά της Χαλκιδικής.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και την Αττική, όπου η πυροσβεστική δέχτηκε 47 κλήσεις εκ για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία.