Φρένο έβαλε το Ηνωµένο Βασίλειο στις διαφηµίσεις για αισθητικές επεµβάσεις στα άτοµα κάτω των 18 ετών. Οι νέοι κανόνες ισχύουν για όλα τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και καλύπτουν διαδικασίες που έχουν σχεδιαστεί για να αλλάξουν τη φυσική εµφάνιση του ατόµου. Η αλλαγή, που αποφασίστηκε από την Επιτροπή ∆ιαφηµιστικής Πρακτικής (CAP), στοχεύει στην αντιµετώπιση προβληµάτων που αφορούν την εικόνα του σώµατος στους νέους, καθώς ο βοµβαρδισµός από «µεταµορφωµένα πρόσωπα» τους οδηγεί στο να θέλουν να αλλάξουν την εµφάνισή τους.

efivoi
Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα η έκθεση σε διάφορες µορφές µέσων, συµπεριλαµβανοµένης της διαφήµισης, να επιδεινώσει τη δυσαρέσκεια και την αρνητικότητα της εικόνας του σώµατος και να δηµιουργήσει στους νέους ψυχολογικά προβλήµατα.

«Στη σύγχρονη εποχή τα social media έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία των εφήβων. Τα λάθος πρότυπα που προωθούν αυτές οι εφαρµογές έχουν αρνητική επιρροή στο πώς οι έφηβοι βλέπουν τον εαυτό τους, µε αποτέλεσµα όλη αυτή η τοξικότητα να προκαλεί θέµατα όπως χαµηλή αυτοπεποίθηση, µοναξιά, bullying, καθώς ακόµα και ανορεξία. Οι έφηβοι είναι σε µια ηλικία που ακόµα προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους και να τον αποδεχτούν. Από την άλλη πλευρά, τα social media προβάλλουν επεξεργασµένες εκδοχές της πραγµατικότητας, δηµιουργώντας έτσι την ανάγκη να θέλουν οι νέοι να µοιάσουν σε κάτι “τέλειο”. Στα κορίτσια η αρνητική επίπτωση των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, το Instagram και το ΤikΤok, ως προς τον βαθµό ικανοποίησής τους από τη ζωή γίνεται αισθητή στις ηλικίες των 11 έως 15 ετών, ενώ στα αγόρια στα 14 έως 16 χρόνια τους, µια διαφορά που µπορεί να οφείλεται και σε ορµονικές αιτίες, καθώς τα κορίτσια συνήθως µπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα», εξηγεί στα «Π» η Ελπίδα Γεωργακοπούλου, συµβουλευτική οικογενειακή ψυχολόγος παιδιών - εφήβων - ενηλίκων.

«Πότε λέμε ναι»

Από την πλευρά του, ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας, διευθυντής του Τµήµατος Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκοµείου «Ερρίκος Ντυνάν» και επίτιµος πρόξενος της Βραζιλίας στον Πειραιά, τονίζει: «Η µοντέρνα πλαστική χειρουργική βοηθάει τον άνθρωπο να έρθει σε ειρήνη µε τον εαυτό του. Βεβαίως και δεχόµαστε στο ιατρείο µας 5χρονα παιδάκια για να διορθώσουν τα αυτιά τους, 15χρονους εφήβους που θέλουν να αφαιρέσουν από τον θώρακά τους ένα γυναικείο στήθος που κληρονόµησαν από τις προηγούµενες γενιές ή 15χρονες έφηβες που έχουν τροµακτικά άνισο στήθος, άνισα πόδια, άνισα µάτια. Επίσης, παιδιά που πρόκειται να γίνουν Ολυµπιονίκες σε κάποιο άθληµα, αλλά µια στραβή µύτη αποκλείει µια ελεύθερη αναπνοή και πρέπει να αποκατασταθεί. Για όλους αυτούς τους ανήλικους ασθενείς µας (κάτω των 18 ετών), η πόρτα του πλαστικού χειρουργού πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή, υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από τους γονείς τους, οι οποίοι πρέπει και να συναινούν στο σχέδιο θεραπείας».

1_2

Ο ίδιος τονίζει και τα αρνητικά της αυτοδιαφήµισης του ∆ιαδικτύου: «Η εύκολη υπερδιαφήµιση στο ∆ιαδίκτυο και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε στο ιατρείο µας καινούργιες κατηγορίες παραπλανηµένων εφήβων. ∆ιαφηµίσεις όπως «foxy eye» (µάτι αλεπούς), ονειρεµένα χείλη (που θυµίζουν πάπια), τεράστια, αφύσικα ζυγωµατικά, στήθη ή γλουτούς έχουν εισβάλει µέσα από τα smartphones στην ανώριµη ψυχική σφαίρα των εφήβων, καταστρέφοντας σιγά-σιγά τη φυσικότητα στη σκέψη τους για όλα και -γιατί όχι;- για την πλαστική χειρουργική. Αυτές οι διαφηµίσεις είναι παραπλανητικές και επιβλαβείς για τον ψυχισµό των εφήβων».

2

«Μεγάλο ρόλο παίζει τι προτείνουν οι πλαστικοί χειρουργοί και τι αποτρέπουν τα παιδιά να κάνουν. Εγώ στους µαθητές µου µαθαίνω τι µπορούν να µην κάνουν, να λένε όχι - είναι πολύ σηµαντικό. Ερχονται συχνά έφηβοι µαζί µε τους γονείς, αφού τους πιέζουν πολύ, και εκείνοι για να ξεφύγουν έρχονται να δουν τι θα πει ο πλαστικός. Εκεί εµείς πρέπει να βοηθήσουµε τον έφηβο, να του εξηγήσουµε πως δεν είναι σωστή η επέµβαση που ζητάει. ∆υστυχώς βλέπουµε συχνά και το δυσµορφικό σύνδροµο, ένα ψυχιατρικό φαινόµενο, δηλαδή βλέπουν ένα άλλο πρόσωπο στον καθρέφτη. Εµείς αυτό πρέπει να το διαγνώσουµε και να τους παραπέµψουµε σε ψυχίατρο», εξηγεί ο Απόστολος Μανδρέκας, επισκέπτης καθηγητής της ∆ιεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Χειρουργικής και µέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου.

3