Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για καλοκαίρι - ρεκόρ στους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σε αφιέρωμα που φιλοξενεί για τους φθηνότερους προορισμούς στη Μεσόγειο, κατατάσσει ως φθηνότερο προορισμό την Τουρκία, ενώ ως ακριβότερο την Ελλάδα.

«Για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, αυτό το καλοκαίρι σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή. Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, η επιθυμία για ήλιο και παραλία είναι τόσο μεγάλη, που οι κρατήσεις ξεπερνούν τις προσδοκίες του κλάδου» αναφέρει. Ορισμένοι προορισμοί μάλιστα αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, που ήταν επίσης χρονιά ρεκόρ σε πολλά μέρη. Όμως οι φετινές διακοπές έχουν το τίμημά τους, σημειώνει ο συντάκτης, εξηγώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός, που στην ευρωζώνη έφτασε το 8,1% κάνει και τις καλοκαιρινές διακοπές πιο ακριβές.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, η Ελλάδα είναι «το νέο ανατέλλον αστέρι ανάμεσα στους προορισμούς για διακοπές μετά την πανδημία».

Οι τιμές, σημειώνει, για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων εκρήγνυνται. «Εάν δεν προσέξει κανείς στη Μύκονο, θα τον ξεσκίσουν αλύπητα: 79 ευρώ η μερίδα καλαμάρια στα κάρβουνα, 15 ευρώ ο εσπρέσο» γράφει ο αρθρογράφος, που υποστηρίζει ότι παρά την οργή αρκετών ταξιδιωτών για τις τιμές στα social media, μέχρι στιγμής, η επιθυμία για ταξίδι στην Ελλάδα δεν υποχωρεί.

«Το brand Ελλάδα προσελκύει. Για τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα της Ευρώπης, Tui, η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το 2022. Η εταιρεία θέλει να φέρει φέτος 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα», με τη μεγάλη μερίδα να προέρχεται από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΣΕΤΕ, η Ελλάδα επωφελείται από την καλή διαχείριση της πανδημίας του covid, από τη γραφική ποικιλομορφία της και την τάση προς περισσότερο μεμονωμένες διακοπές.

Ωστόσο, ο στόχος των 31,3 εκατομμυρίων επισκεπτών του 2019 δύσκολα θα προσεγγιστεί εκ νέου. Ένας λόγος είναι η απουσία Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, που ανέρχονταν σε 800.000 το 2019.

Νέο ρεκόρ αναμένεται ότι θα σημειώσει φέτος και ο αριθμός των επισκεπτών από τις ΗΠΑ. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, Delta, American και United προσφέρουν περισσότερες απευθείας πτήσεις από ποτέ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι επισκέπτες, επειδή ξοδεύουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από άλλους ξένους.