Αναστατωμένη είναι για ακόμα μία φορά η Κοζάνη, από την εμφάνιση των μινκ.

Ειδικότερα, μετά από αρκετούς μήνες, φαίνεται πως τα μινκ επέστρεψαν στην Κοζάνη, προκαλώντας μάλιστα αναστάτωση στη γειτονιά του Φιλοπρόοδου Συλλόγου.

Όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής που τράβηξε το σχετικό βίντεο, τα μικρά ζωάκια προκαλούν μεγάλο θόρυβο με τις φωνές τους, ενώ, όπως σημειώνει, «δεν έχουν αφήσει γατάκι και πουλί σε ησυχία».

Αξίζει να σεημειωθεί ότι στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης δεν υπάρχουν εκτροφεία μινκ και κατά πάσα πιθανότητα τα ζώα έφτασαν στην πόλη, για να αναζητήσουν τροφή.

Περιοχές με πολλά εκτροφεία μινκ στη Δυτική Μακεδονία είναι ο Δήμος Βοΐου και ο Δήμος Καστοριάς.

Το ευρωπαϊκό μινκ ή βιζόν συναντάται κυρίως στη Ρουμανία, στη Φινλανδία και τη Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση. Εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μ.

Κολυμπά ακόμη και στα παγωμένα νερά τον χειμώνα, χάρη στην προστασία που του παρέχει το πυκνό τρίχωμά του.

Σκάβει σήραγγες στο χώμα, για να φωλιάσει σε σημεία κοντά στο νερό και σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χλμ.

Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά. Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά.

Κυνηγήθηκε για την γούνα του και έφτασε στα όρια της εξαφάνισης.

Το βίντεο του kozanimedia.gr, δείχνει τις βόλτες των μινκ στην πόλη και είναι από τη συμβολή των οδών οδό Κίτσιου και Ι.Τιάλιου στην Κοζάνη.