Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων «Κιλκίς» πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, παρουσία του Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγου Σωτήριου Κωστάκογλου, ως εκπρόσωπου του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Η τελετή, πραγματοποιήθηκε στην επέτειο της φονικότερης μάχης στην Ιστορία του Ελληνικού Στρατού, τη διπλή μάχη του Κιλκίς – Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913) στη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού πολέμου, εναντίον των Βουλγαρικών δυνάμεων, και παραβρέθηκαν η Βουλευτής Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

jmnk

Ο Ελληνικός Στρατός υπέστη απώλειες άνω των 8.000 νεκρών, αλλά η νίκη του επί του πεδίου της διπλής μάχης του Κιλκίς – Λαχανά, του άνοιξε το δρόμο για τη Σόφια και την οριστική ήττα των Βουλγαρικών δυνάμεων.

Jknkn

Ο ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφεύς Σπύρος Μελάς έγραφε για τις απώλειες των Ελλήνων: «Το τίμημα στάθηκε βαρύ για τη Στρατιά: Πέρασαν τις χιλιάδες οι νεκροί κι’ οι τραυματίες της πρώτης αυτής αποφασιστικής μάχης του Κιλκίς-Λαχανά. Κι ανάμεσά σ’ αυτούς διοικητές συνταγμάτων και ταγμάτων: Παπακυριαζής, Καμπάνης, Καραγιαννόπουλος, Καμάρας, Κορομηλάς, Διαλέτης -νεκροί- και ο αντισυνταγματάρχης Τερτίπης διοικητής του 18ου Συντάγματος τραυματίας. Έπεσαν ακόμη οι ταγματάρχες Κουτήφαρης, Κατσιμήδης, Ιατρίδης και Χατζόπουλος. Κι’ αυτό φτάνει να δώσει μια ιδέα για τη λύσσα του αγώνα».