lignadis
Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: «Βιαστής δεν υπήρξα ποτέ, μόνο ανοιχτός μέχρι ηλίθιος» - Τι υποστήριξε στην απολογία του

Ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι γνώριζε δύο από τους τέσσερις καταγγέλλοντες - Συνεχίζεται η απολογία του

Σταθερός την υπερασπιστική του γραμμή, ο Δημήτρης Λιγνάδης , δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είναι βιαστής, ενώ συνεχίζεται η μαραθώνια απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για τις τέσσερις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης για τις οποίες κατηγορείται.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός παραδέχτηκε ότι γνώριζε δύο από τους τέσσερις καταγγέλλοντες και μάλιστα τους είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του. Αρνήθηκε ωστόσο ότι είχε ερωτική ή σεξουαλική επαφή μαζί τους.

«Δεν κατηγορούμαι για κορτάκιας, πέφτουλας, γύπας, γητευτής. Μπορεί να ξέφυγα, να υπήρξα τέτοιο άτομο, αλλά βιαστής δεν είμαι. Σιχαίνομαι το βιασμό, σιχαίνομαι την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», είπε στην απολογία του.

Παράλληλα τόνισε ότι σε καμία περίπτωση οι συναναστροφές του με τους καταγγέλλοντες που γνωρίζει δεν είχαν κάποιο σκοπό δόλιο. «Μπορώ να σας πω ότι εγώ παρασυρόμουν. Ζούσα απερίσκεπτα. Και παρέα φανερά έκανα. Στο Θέατρο ερχόταν φανερά. Μπάλα φανερά έπαιζα. Και στην Επίδαυρο πήγαινα».

Για το κίνημα #metoo

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρθηκε στο κίνημα του #metoo, λέγοντας ότι οι καταγγέλλοντες «στεγάστηκαν κάτω από την ομπρέλα του metoo, της θυματοποίησης. Λυπάμαι αυτό το πολύ σοβαρό κίνημα που θεωρεί ότι είμαστε σε απέναντι όχθες και άνοιξε μία ομπρέλα που στεγάζει χλωρά και ξερά, αυτό θα οδηγήσει στην αυτοκατάργησή του».

Τι είπε για το δεύτερο μηνυτή

Για το δεύτερο καταγγέλλοντα στην υπόθεση Σ.Σ. ανέφερε πως τον γνώρισε μέσω του αδελφού μιας κοπέλας με την οποία έπαιζαν μαζί στο θέατρο, του Θοδωρή. «Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου «λίγο φαντεζί προσωπικότητα», τον οποίο γνώρισα στα goodys στο κέντρο» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με τον καταγγέλλοντα, ενώ ανέφερε πως για ένα διάστημα μερικών ημερών έμεινε σπίτι του καθώς είχε φύγει από την οικογένεια του.

Πρόεδρος: Τι κοινό σημείο είχατε;
Λιγνάδης: Ήθελα από παιδί να μεταδίδω γνώση, ειδικά σε όσους ήταν κενοί αυτής. Δεν αποκλείω και την αποφόρτιση. Εδώ έχει μικρύνει. Έχει γίνει κοντινό. Λες κι έκανα παρέα μόνο με Θοδωρηδες.
Πρόεδρος: Είχε έρθει και στο σπίτι σας το 2015 ο Σ;
Λιγνάδης : Ναι.
Πρόεδρος: Μας είπατε ότι καταλάβετε πως τον γοητεύσατε. Θα μας το εξηγήσετε λίγο;
Λιγνάδης : Ήταν εκφραστικός στις εκδηλώσεις του. Βαφόταν. Χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο που χρησιμοποιούν κάποιοι γκει, δεν κάνω αξιολόγηση, απλώς περιγράφω.
Πρόεδρος: Είχατε συζητήσει για ερωτικές προτιμήσεις;
Λιγνάδης : Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.
Πρόεδρος :Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;
Λιγνάδης : Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα μπορεί να ήταν μια φράση.
Πρόεδρος : Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;
Λιγνάδης : Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…
Πρόεδρος: Την εποχή της Επιδαύρου είχατε επαφή;
Λιγνάδης : Πως εννοείται την επαφή;
Πρόεδρος : Με γλειψίματα και αυτά που λέτε…
Λιγνάδης : Όχι, όχι.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι μετέβη στην Επίδαυρο το 2015, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να είχε πάει το 2016 ή το 2017 και να συνάντησε το δεύτερο μηνυτή και το φίλο του.

«Το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και να φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην «Αντιγόνη» με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Ένα μήνα πριν την παράσταση. Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο» περιέγραψε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι σας είδαν…υπάρχει και φωτογραφία από το ξενοδοχείο.
Λιγνάδης : Λόγω της φωτογραφίας κάνω την εκδοχή του 2016 ή 2017. Ο κ. Φ (Μαρτυρας) να αναρωτηθεί αν με είδε άλλη χρονιά ή και καθόλου!
Πρόεδρος : Που ήσασταν εκείνη την περίοδο;
Λιγνάδης : Έκανα πρόβες εντατικά, ήμουν στο στούντιο Αμαλία. Δεν έχω να το αποδείξω. Ξέρω ότι δούλευα πυρετωδώς, θα πήγαινα στην Ιθάκη να ξεκουραστώ και μετά ανέβαινε η παράσταση.

Τι είπε για τον τέταρτο μηνυτή

Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο γνώρισε τον τέταρτο καταγγέλλοντα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, είπε πως εκείνος του είπε πως δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό.

«Του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή πλύνει τα ρούχα μου το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015» περιέγραψε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος : Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;
Λιγνάδης : Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.
Πρόεδρος : Μεγάλη ευθύνη…
Λιγνάδης : Είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως ήταν κι λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.
Πρόεδρος : Δεν διακριβώσατε αν λέει αλήθεια, πως ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας;
Λιγνάδης : Είναι ασυνήθιστο. Το έκανα με αγαθότατη πρόθεση.
Πρόεδρος: Ο τραυματισμός σας δεν σας τρόμαξε για το ποιους βάζετε σπίτι σας; Δεν ήσασταν πιο συγκρατημένος;
Λιγνάδης : Δεν καταλαβαίνω. Πως τα συνδέετε;
Πρόεδρος : Ήταν άγνωστος στο περιστατικό και το ίδιο συνέβαινε στο σπίτι σας. Έμπαιναν άνθρωποι που δεν τους ξέρατε καλά. Δεν σας έκανε πιο συγκρατημένο ο φόβος;
Λιγνάδης : Όχι, στο σπίτι μου έμπαιναν και άνθρωποι που ήξερα δυο λεπτά.
Πρόεδρος : Ήσασταν ανοιχτός δηλαδή;

Ήμουν ανοιχτός μέχρι ηλίθιος

Ιδιαίτερα δριμύς υπήρξε ο Δημήτρης Λιγνάδης με τον τον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο λέγοντας πως έβαλε τα γέλια μόλις έμαθε για αυτή την καταγγελία, επισημαίνοντας «φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Δ. Μ. Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή… Δεν υπάρχει η περίπτωση Δ.Μ. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής – το τονίζω – εναντίον μου. Δεν γνώριζα τη φάτσα του όταν είδα φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ. δεν το έχω δει ποτέ».

Την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη παρακολουθεί και η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου, καθώς και η ηθοποιός, Λένα Δροσάκη.