Καθένας από εμάς και ιδιαίτερα οι πλέον ευάλωτοι πρέπει να χρησιμοποιούν την ατομική μάσκα προστασίας σε κάθε περίπτωση συγχρωτισμού σε εσωτερικούς, κυρίως, αλλά και εξωτερικούς χώρους. Αυτή είναι η ισχυρή σύσταση την οποία απευθύνει με συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος απαντά επίσης σε όλες τις εύλογες απορίες σχετικά με τις υπερμεταδοτικές υπομεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

gogos
Κύριε καθηγητά, θεωρείτε ότι η αυξανόμενη διασπορά της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, για το τρέχον χρονικό διάστημα, ενδέχεται να μας υποχρεώσει σε επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης της τέταρτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό;

Η τέταρτη δόση πρέπει να χορηγηθεί και με τα τρέχοντα δεδομένα στα άτομα υψηλού κινδύνου, ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα λόγω της μειωμένης ανοσιακής απάντησης και της φθίνουσας ανοσίας που παρατηρείται με τα νέα στελέχη του ιού, τα οποία και προκαλούν ευρεία διασπορά. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές κατά πόσον είναι αναγκαία η χορήγηση της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ενώ πρόθεση είναι να παραχθεί εμβόλιο με ευρύτερη κάλυψη. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στις ομάδες που προανέφερα θα γίνει η συζήτηση για τον γενικό πληθυσμό από Σεπτέμβριο, με βάση και το ιικό φορτίο που θα υπάρχει και τις παραλλαγές που θα επικρατούν, ούτως ώστε να καθοριστεί ο κατάλληλος χρόνος για τη χορήγηση τέταρτης δόσης.

Πολλοί συμπολίτες μας, ακόμα και ευπαθείς και ευάλωτοι, μπερδεύουν την ήπια πίεση από την εξάπλωση της πανδημίας στο σύστημα Υγείας με την ήπια νόσηση από τις υπερμεταδοτικές υπομεταλλάξεις Ομικρον 4 και Ομικρον 5. Πόσο ήπια και για ποιους ακριβώς είναι ήπια η προκύπτουσα από τις δύο νέες υπομεταλλάξεις νόσηση;

Η νόσηση από τις νέες παραλλαγές του ιού είναι σαφώς μικρότερης βαρύτητας και οδηγεί σε λιγότερες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ. Βασική αιτία γι’ αυτό αποτελεί η εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη και η ανοσία που έχει δημιουργηθεί και από τις συχνές λοιμώξεις. Είναι επίσης σαφές ότι η λοιμογόνος δύναμη των νέων στελεχών είναι μικρότερη και οδηγεί σε ήπια συμπτωματολογία, κυρίως από το ανώτερο αναπνευστικό, το οποίο κυρίως προσβάλλουν τα νέα στελέχη. Παρ’ όλα αυτά, η COVID-19, ακόμα και με τα στελέχη αυτά, μπορεί να είναι προβληματική σε ευάλωτους ασθενείς και αυτό σημαίνει ότι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη σε αυτούς είναι αναγκαία και προστατεύει σαφώς από σοβαρή νόσο. Σημαντική, επίσης, είναι για τους ασθενείς αυτούς η πρώιμη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας, εντός πενθημέρου από τη νόσηση, η οποία παραμένει αποτελεσματική για όλες τις μέχρι στιγμής παραλλαγές του ιού.

Η νόσηση από τις νέες παραλλαγές του ιού είναι σαφώς μικρότερης βαρύτητας και οδηγεί σε λιγότερες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ


Θα προτείνατε να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους; Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης οι οποίες προχωρούν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Η χρήση της μάσκας διαχρονικά αποτέλεσε εξαιρετικό εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν, ακόμα και με την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό, η χρήση της παρέμεινε υποχρεωτική σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους υψηλής επικινδυνότητας, αλλά, τονίζω, και ως ισχυρή σύσταση για όλους τους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός. Η επιδημιολογική κατάσταση θα καθορίσει κατά πόσο θα επανέλθει η υποχρεωτικότητα και σε άλλους χώρους. Σύστασή μου είναι καθένας από εμάς και ιδιαίτερα οι πλέον ευάλωτοι να χρησιμοποιούν τη μάσκα σε κάθε περίπτωση συγχρωτισμού σε εσωτερικούς κυρίως, αλλά και εξωτερικούς χώρους. Είναι πλέον γνωστές όλες οι πλευρές της νόσου και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν. Η υπεύθυνη στάση του καθενός από εμάς, σε συνάρτηση με τις υπάρχουσες συστάσεις, αποτελεί βασικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδιαιτέρως για την προφύλαξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Η στάση αυτή περιλαμβάνει τον εμβολιασμό, την ορθή χρήση της μάσκας και τήρηση των μέτρων υγιεινής, την έγκαιρη αξιολόγηση πιθανής συμπτωματολογίας, την έγκαιρη αντι-ιική θεραπεία όσων τη δικαιούνται και, φυσικά, την απομόνωση των κρουσμάτων για αποφυγή έκθεσης στη νόσο.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που μας κάνει να θεωρούμε ότι η προκύπτουσα από την εξάπλωση της Όμικρον 4 και της Όμικρον 5 πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι ήπια και δεν θα προκαλέσει, εν μέσω καλοκαιριού, έκρυθμη κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας;

Όπως προανέφερα, τα ηπιότερα συμπτώματα και η χαμηλότερη νοσηρότητα από τα κυκλοφορούντα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον δημιουργούν την αισιοδοξία ότι, σε κάθε περίπτωση, η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με αυτά που ζήσαμε μέχρι τώρα. Υπάρχουν στοιχεία ότι η θνητότητα από τα νέα στελέχη είναι υποπολλαπλάσια από ό,τι στην παραλλαγή Δέλτα. Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του ιού και σημαντικής επιδημιολογικής επιδείνωσης, θα οδηγηθούμε και σε αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων, έστω και σε μικρότερο βαθμό από το παρελθόν, ιδιαίτερα στον πλέον ευάλωτο πληθυσμό. Μην ξεχνάμε ότι τα νέα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά και διαφεύγουν περισσότερο την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια και τη νόσηση και αυτό διευκολύνει, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση που υπάρχει, την αύξηση των κρουσμάτων.