Οκτώ Έλληνες διπλωμάτες κήρυξε η Ρωσία ως «personae non gratae» δίνοντάς τους προθεσμία οκτώ ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχεται σε συνέχεια της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας - Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό ΥΠΕΞ είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή σε εξηγήσεις για να διαμαρτυρηθεί για «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Η απάντηση της Αθήνας

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Κινδυνολογία για τον τουρισμό

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα «δοκιμάστηκαν» μετά και τη χθεσινή δήλωση του Ρώσου Πρεσβευτή στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, σύμφωνα με τον οποίον υπάρχουν «κίνδυνοι» για τους τουρίστες στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι οι ελληνικές Αρχές διέκοψαν τις επαφές με τη ρωσική Πρεσβεία και το γενικό Προξενείο στην Ελλάδα και υποστήριξε πως η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στους Ρώσους εάν χρειαστεί, αλλά οι δυνατότητες είναι πλέον περιορισμένες. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS σημειώνει ότι «ο Ρώσος Πρέσβης προτρέπει τους Ρώσους που σχεδιάζουν διακοπές στην Ελλάδα να βρίσκονται σε επαγρύπνηση» για εκδηλώσεις εθνικισμού, από την πλευρά των Ουκρανών που ζουν στη χώρα.