Δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο θα συγκροτηθεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε με βούλευμά του, οριστικό και αμετάκλητο, να καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατηγορούμενος για σωρεία παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της θυελλώδους θητείας του όσο αφορά την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis.

Μαζί του στο εδώλιο ως συμμέτοχη στις πράξεις που του αποδίδονται θα καθίσει και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και εισαγγελέας εφετών, Ελένη Τουλουπάκη.

Αντίθετα, οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, εισαγγελείς πρωτοδικών, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης απαλλάχθηκαν από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και λίγες ώρες πριν από την συνταξιοδότηση τριών μελών του.

Το Δικαστικό Συμβούλιο απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν τα καταγγελλόμενα πρόσωπα από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, καθώς και τους κατηγορούμενους δημοσιογράφους.

Ομόφωνα οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών αποφάσισαν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος να δικαστεί για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος επίσης ομόφωνα.

Επίσης, αποφάσισαν την παραπομπή στο εδώλιο της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη κατά πλειοψηφία για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος.