Το εκκλησάκι της Αγίας Όλγας γιορτάζει στο Ναυτ. Νοσοκομείο Πειραιά
O μικρός ναός με τη δική μοναδική ιστορία και μάλιστα βασιλική!
Της Αγίας και Ισαποστόλου Όλγας σήμερα και σχεδόν αποκλειστικά οι γηγενείς Πειραιώτες γνωρίζουν ότι η χάρη της γιορτάστηκε στον μικρό ομώνυμο Ιερό Ναό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ιστορικού Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιώς (ΝΝΠ) και αυτός ο μικρός στο μέγεθος ναός έχει τη δική μοναδική ιστορία και μάλιστα βασιλική!
Η Αγία Όλγα είναι η πρώτη Ρωσίδα Αγία, προερχόμενη από τους Ρως, τους προγόνους των σημερινών Ρώσων και Ουκρανών, γεννήθηκε στο Πσκωβ, ήταν κόρη Βαράγγων ευγενών με το σκανδιναβικό όνομα Χέλγκα. Πρέπει να γεννήθηκε μεταξύ των ετών 879 και 890 μ.Χ. Σε πολύ νεαρή ηλικία, η Όλγα παντρεύτηκε τονμετέπειτα αρχηγό των Ρως Ιγκόρ και εγκαταστάθηκε στο Κίεβο. Το 945, ο σύζυγός της δολοφονήθηκε κατά τη συλλογή φόρου υποτέλειας, με αποτέλεσμα ο θρόνος να περάσει στο μικρό γιο τους Σβιάτοσλαβ που ήταν ακόμη βρέφος, με αποτέλεσμα η Όλγα να αναλάβει την επιτροπεία του μέχρι την ενηλικίωσή του, σχεδόν για 20 χρόνια.
Η Όλγα ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ρως που εγκατέλειψε τον παγανισμό και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, όταν το 955 μ.Χβαπτίστηκε η ίδια Χριστιανή στην Κωνσταντινούπολη, λαμβάνοντας το όνομα Ελένη από τη νονά της Ελένη Λεκαπηνή, σύζυγο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ. Μετά την ενηλικίωση του γιού της, σε μεγάλη ηλικία, αποσύρθηκε στο κάστρο του Κιέβου μαζί με τα εγγόνια της, ένα από τα οποία, ο Βλαδίμηρος, θα γινόταν ο μετέπειτα ηγέτης των Ρως, ο οποίος εισήγαγε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους. Πέθανε το 969 μ.Χ. και το 1587, για τις προσπάθειές της να διαδώσει τον Χριστιανισμό στους Ρως, ανακηρύχθηκε Αγία και Ισαπόστολος από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το όνομα λοιπόν της Αγίας Όλγας έφερε η Ρωσίδα Δούκισσα και σύζυγος του δεύτερου στη σειρά Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Α, του οποίου η μακρά βασιλεία έληξε με τραγικό τρόπο με τη δολοφονία του στη Θεσσαλονίκη, το 1913, μετά την απελευθέρωσή της από τον Ελληνικό Στρατό.
Η Βασίλισσα Όλγα (1851-1926) ήταν κόρη του Μεγάλου Δουκός Κωνσταντίν Νικολάγιεβιτς Ρωμανώφ, ο οποίος ήταν γιός του Τσάρου Νικολάου Α. Η ίδια υπήρξε η μητέρα των πριγκήπων Κωνσταντίνου, Γεωργίου, Ανδρέου, Νικολάου Αλεξάνδρου, και Παύλου, που όλοι τους, εκτός των Ανδρέα και Νικολάου, βασίλεψαν κάποια στιγμή στην Ελλάδα.
Η Βασίλισσα Όλγα το 1897 αγόρασε στον Πειραιά κτήμα με έπαυλη στη θέση που σήμερα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιώς στο λιμενίσκο της Ζέας. Εκεί το 1901 άρχισε να κτίζεται ένα μεγαλύτερο οίκημα με πρόθεση να εξυπηρετεί του Ρώσους ναυτικούς. Το 1902 το κτίριο περατώθηκε και έγιναν τα εγκαίνιά του ως νοσοκομείο με την επωνυμία «Ρωσικόν Νοσοκομείον». Τον Φεβρουάριο του 1904 έγιναν τα εγκαίνια και του μικρού ναίσκου της Αγίας Όλγας στον περίβολο του νοσοκομείου, μαζί με δύο δωμάτια για τον Ρώσο ιερέα και ψάλτη του. Στο πλαίσιο του μεγάλου φιλανθρωπικού της έργου είχε μαζέψει χρήματα, με τα οποία κτίστηκε ο «Ευαγγελισμός» το μεγαλύτερο τότε νοσοκομείο των Βαλκανίων, καθώς και το Γηροκομείο Αθηνών.
Μετά τον θάνατο του συζύγου της Γεωργίου Α αποσύρθηκε στη Ρωσία, απ όπου και έφυγε οριστικώς μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επαναστάσεως και πέθανε το 1926 στο εξωτερικό.
Αργότερο, το «Ρωσικό Νοσοκομείο» περιήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό και χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα νοσοκομεία του, λειτουργία που εξακολουθεί να εξυπηρετεί μέχρι σήμερα.
Λ.Σ.Μ.