Μαίνεται η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας σε αγροτική έκταση στο Σερνικάκι Φωκίδας, ενώ σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βάλμα Ηλείας, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από το μεσημέρι. 

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Άμφισσα και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Δήμαρχος Δελφών: Εκκενώστε τη βόρεια Ιτέα

Σύμφωνα με το fokidanews σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής τονίζει: «Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτεας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κιρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά.

Ήδη αυτή την ώρα οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Ιτέα και Χρισσό.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον Ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.


Νωρίτερα, στη Φωκίδα, η φωτιά ξέσπασε σε ελιές στον Ελαιώνα Άμφισσας. Πραγματοποιήθηκε, στο μεταξύ, προληπτική εκκένωση της Μονής Προφήτη Ηλία.

Για την κατάσβεση, είχαν κινητοποιηθεί κι επιχειρούν 47 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα και 5 αεροσκάφη. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με το tvstar, είχαν κινητοποιηθεί κάτοικοι και παραγωγοί του μεγαλύτερου παραδοσιακού ελαιώνα των Βαλκανίων οι οποίοι καλλιεργούν κτήματα στην περιοχή.

Εξαιτίας της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Αράχωβας Άμφισσας στο ύψος του Χρυσού.

Αναζωπύρωση στη Βάλμα Ηλείας, μήνυμα για εκκένωση του Λάτα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Πόρτες Αχαΐας και επεκτάθηκε στην Ηλεία, επηρεάζοντας τα χωριά Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν και σήμερα να επιχειρούν, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ευνοούν τη δημιουργία νέων μικρών μετώπων σε σημεία που δεν έχουν καεί γύρω από τη Βάλμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία λεπτά υπάρχει αναζωπύρωση στο ανατολικό μέτωπο της Βάλμης. Το μέτωπο άνοιξε και κατευθύνεται νότια, ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση απ’ το χωριό Λάτα Ηλείας.

Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 195 πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Επίσης επιχειρούν δυο αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σχηματάρι

Στο Σχηματάρι η εικόνα της φωτιάς που καίει από τις 12:30 είναι καλύτερη, με τις πληροφορίες από την Πυροσβεστική μιλούν για ελεγχόμενη κατάσταση. Ωστόσο φαίνεται πως έχουν καεί αρκετά σπίτια και οικήματα όπως και στο Δήλεσι. Νωρίτερα είχε ζητηθεί από τον Δήμο να γίνει προληπτική εκκένωση στο Δήλεσι και είχε σταλεί μήνυμα στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις. Η κινητοποίηση ήταν έγκαιρη και ενώ η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο παραμένουν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο

Νέος συναγερμός σήμανε στην περιοχή Καμπί Ζακύνθου, στη βόρεια πλευρά του νησιού, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η φωτιά μαίνεται σε δασική έκταση, μακριά από κατοικίες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης έχουν σπεύσει 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε αρχικά εντολή για εκκένωση του κοντινού οικισμού, αλλά μετά από λίγη ώρα οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.