fotia_2
Ελλάδα

Δύσκολη νύχτα σε Φωκίδα και Αργολίδα: Εκκενώθηκε η Βόρεια Ιτέα - Οι φλόγες μπήκαν σε ξενοδοχείο στο Κρανίδι (Βίντεο)

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία - 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Εφιαλτική νύχτα στην Ιτέα, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή της Άμφισσας συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το Βορειοδυτικό κομμάτι της, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112.

Η κατάσταση στη Φωκίδα είναι δραματική, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στο βόρειο τμήμα της Ιτέας, το οποίο εκκενώθηκε από την αστυνομία και την Πυροσβεστική, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ στην πορεία του μετώπου βρίσκονται τόσο το Χρισσό, όσο και το Αρσενάκι.

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές.


Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.  Αργά το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε για λόγους ασφαλείας.


Στην Ιτέα δουλεύουν δύο ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος (ανατολικά και δυτικά) ενώ υπαρχουν οχήματα και μέσα στον Ελαιώνα. Δεν απειλείται η Ιτέα ούτε κάποιος άλλος οικισμός. Ο αέρας έχει πέσει και οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα δουλέψουν όλη τη νύχτα για να την περιορισουν-κατα το δυνατο- και με το πρώτο φως θα ξεκινήσουν τα εναέρια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που δόθηκε νωρίτερα.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην 'Αμφισσα, για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση, θα προσπαθήσουν όλη τη νύχτα να κρατήσουν τις φλόγες μακριά για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις και από ότι προκύπτει από την απόφαση του συντονιστικού οι περιοχές στις οποίες θα ρίξουν το κύριο βάρος τους, είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου κατευθύνονται οι φλόγες, χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες. Ακόμα το κύριο βάρος θα πέσει στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές αυτές είναι που έχουν κρίσιμα μέτωπα χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες.

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας - Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο 'Αμφισσας - Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς. Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. 

Όλη νύχτα θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν τα μέτωπα της φωτιάς μέχρι το πρώτο φως της μέρας όταν αναμένεται να επανέλθουν και πάλι τα εναέρια μέσα, ιδιαίτερα ενισχυμένα, για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους ενώ μεγάλες δυνάμεις από εθελοντές έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα και συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς. Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ενα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων "Ολύμπος". Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομαντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνέουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτεας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Αργολίδα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε ήταν κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία εκκενώθηκε πριν μπουν οι φλόγες εντός των εγκαταστάσεων και προκαλέσουν ζημιές.


Οι καταστροφές, ωστόσο, στην περιοχή της Άμφισσας, στη Φωκίδα, είναι ανυπολόγιστες, καθώς έχει καεί ικανό τμήμα του ελαιώνα της περιοχής, ενώ είναι άγνωστες οι ζημιές που έχουν υποστεί ποιμνιοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις.


Το απόγευμα η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.


Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, δόθηκε το πράσινο φως για την εκκένωση της Βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Δύσκολη η κατάσταση και στην Αργολίδα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε ήταν κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία εκκενώθηκε πριν μπουν οι φλόγες εντός των εγκαταστάσεων και προκαλέσουν ζημιές.

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στο Κρανίδι Αργολίδας - Ζημιές στις εγκαταστάσεις

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά στο Κρανίδι Αργολίδας. Η φωτιά καίει κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα στην οποία και διεξήχθη επιχείρηση εκκένωσης αποτελεσματικά, με τον κόσμο να απομακρύνεται από το σημείο χωρίς να σημειώνονται τραυματισμοί.


Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 18 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρο. Ακόμη, μετέβησαν και δυνάμεις από Ναύπλιο και Άργος.

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

«Ηεικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια', στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα, ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Επίσης, ο αντιπεριφρειάρχης ανέφερε ότι «και για αύριο Τρίτη προβλέπονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την Ηλεία, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται στην υψηλή και πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών».