Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», Αθηνά Λινού, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Το πρόσωπο του τέρατος» με το δημοσιογράφο Θανάση Λάλα.

Aναλυτικά η συνέντευξή της

Αναφορικά με το υπάρχον κύμα της πανδημίας: Αν δει κανείς το δείκτη θετικότητας και σήμερα που είναι μεσαία μέρα της εβδομάδας θα δει ότι είναι 12 δηλαδή 1 στους 8 ανθρώπους, από αυτούς που εξετάστηκαν, νοσεί. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Ακόμα και αν δεν είχε καμία σοβαρή συνέπεια αυτή η αρρώστια και έβαζα το 1/8 του πληθυσμού ή σας λέω το 1/20 του πληθυσμού σε αναρρωτική άδεια μιας εβδομάδας οι συνέπειες στην οικονομία θα ήταν τεράστιες και αυτό συμβαίνει.

Ερωτηθείσα τι θα πρέπει να κάνουμε για να ανακόψουμε αυτό το κύμα: Δεδομένου ότι η πολιτεία διστάζει να πάρει γενικευμένα μέτρα προστασίας νομίζω ότι η επόμενη λύση και το βάρος πέφτει στην επικοινωνία. Δηλαδή χρειάζεται ένα καλά σχεδιασμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα που να πείσει τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά όσο επώδυνο και κουραστικό και εκνευριστικό είναι αυτό ως προς τα μέτρα προστασίας. Δηλαδή να πείσουμε όλους να βάλουν μάσκες.

Τώρα είμαστε σε επίπεδο επικοινωνιακό, πρέπει όλοι να κινηθούμε με καμπάνιες όσοι άνθρωποι ξέρουν ότι επηρεάζουν τον κόσμο, σε οποιοδήποτε επίπεδο influencers νέων ατόμων, ράπερς, χορευτές, ηθοποιοί να μιλήσουμε και να πούμε «εγώ φοράω μάσκα, φορέστε μάσκα γιατί κινδυνεύουμε». Δεν βλέπω κίνηση από την πολιτεία, έπρεπε να είχαν επαναφέρει τα μέτρα που ήρθησαν πολύ νωρίς και χωρίς λόγο, να τα είχαν πάρει εδώ και 15 μέρες. Τώρα ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλός, όλοι νοσούν. Ναι δεν έχουμε τόσους πολλούς θανάτους αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κωδικοποιούμε τους θανάτους με τον ίδιο τρόπο που τους κωδικοποιούσαμε πριν; Κοιτάει κανείς τους επιπλέον θανάτους σε σχέση με τους θανάτους που είχαμε τον Ιούλιο του ’19; Τι συμβαίνει δηλαδή ευρύτερα.

Είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο, είναι κάτι που είναι πολύ άγνωστο σε όλους μας δηλαδή όποιος λεει ότι ξέρει τι θα γίνει μετά από 15 μέρες σε σχέση με μεταλλάξεις, με νοσηρότητα, με θνησιμότητα, με αντιδράσεις του πληθυσμούς ψεύδεται. Θα πρέπει να κάνουμε χρήση της μάσκας και των αποστάσεων. Επίσης αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κανουμε ένα τεστ. Θα πάω σε γάμο, θα πάω σε βαφτίσια, θα πάω σε μια δεξίωση ή να χορέψω ας κάνω ένα τεστ πριν ξεκινήσω.

Για την τέταρτη δόση: Εγώ την έκανα από το Μάιο, ο σύζυγος μου την έκανε, τα παιδιά μου που είναι πολύ νεότερα την κάνανε. Δεν νομίζω ότι έχουμε αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια να μην πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας ακόμα και αν είναι πολύ μικρής εμβέλειας μέτρα. Δεν φταίει το εμβόλιο, φταίει η μορφή του κοροναϊού που έχουμε τώρα αλλά μέχρι να φτιάξουμε άλλο εμβόλιο που να είναι καλύτερο και αποδοτικότερο δεν έχουμε άλλη επιλογή, αυτό υπάρχει.