Την απόφαση να διατηρήσει την ισχύ της προσωρινής διαταγής με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής έλαβε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η σχετική απόφαση είχε εκδοθεί στις 2 Ιουνίου και το Πρωτοδικείο αποφάσισε την παράταση της ισχύος της μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου, επί της συλλογικής αγωγής που έχουν καταθέσει καταναλωτικές ενώσεις (ΙΝΚΑ - ΕΚΠΟΙΖΩ) και η οποία συζητήθηκε σήμερα. Οι προσφεύγοντες ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστραφούν τα χρήματα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως με βάση τις πρόσφατες Κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, έτσι ώστε η απόφαση που εκδοθεί να αποτελεί πιλότο για όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.