T ο 2028 αναμένεται να είναι το σημείο καμπής της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και κατ’ επέκταση της στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο.

Τη χρονιά αυτή θα έχουμε κοσμογονικές αλλαγές «επί του πεδίου», με την Π.Α. να διαθέτει όχι μόνο 221 μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 189 πρώτης γραμμής, αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι πως τα μαχητικά αυτά θα διαθέτουν τα πιο σύγχρονα ραντάρ και μερικά από τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα της Δύσεως! Από την άλλη, η Τουρκία θα διαθέτει μία Αεροπορία με ίσο περίπου αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία όμως θα υστερούν σημαντικά από ποιοτικής πλευράς, σε σχέση με τα αντίστοιχα ελληνικά!

Πιο συγκεκριμένα, το 2028 η Π.Α. θα διαθέτει:
83 αναβαθμισμένα F-16V (Viper), που θα έχουν παραληφθεί στο σύνολό τους.
• 24 Rafale F-3R, που επίσης θα έχουν παραληφθεί και θα είναι πλήρως επιχειρησιακά, ΜΑΖΙ με τα (μοναδικά) οπλικά τους συστήματα (π.χ. βλήματα αέρος-αέρος Meteor).
20 μαχητικά F-35A, πέμπτης γενιάς, τεχνολογία stealth («αόρατα» αεροσκάφη), που από τη χρονιά αυτή θα έχουν αρχίσει να παραλαμβάνονται. Αν ενεργοποιηθεί η δυνατότητα «προαιρέσεως» (option), τότε θα παραληφθεί και μία δεύτερη Μοίρα με άλλα 20 αεροσκάφη, κάτι που θα ανεβάσει το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών πρώτης γραμμής της Π.Α. στα 209 (και 241 συνολικώς).
24 μαχητικά Mirage 2000-5 Mk.2 με δυνατότητα αποστολών ναυτικής και στρατηγικής κρούσεως με χρήση των κατευθυνομένων βλημάτων αέρος-επιφανείας Exocet και αέρος-εδάφους Scalp-NG.
38 F-16M+, τα οποία –ως γνωστόν– είναι η αναβαθμισμένη έκδοση των F-16 Block.50, με τα υλικά που «περισσεύουν» από την αναβάθμιση των F-16C/D Block.52+/52+ADV σε επίπεδο F-16V. }
32 F-16C/D Block.30, η μοναδική ελληνική έκδοση των F-16, που δεν θα εκσυγχρονισθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε εκπαιδευτικές και άλλες αποστολές. Κοινή συνισταμένη των προαναφερθέντων μαχητικών πρώτης γραμμής της Π.Α. είναι το γεγονός ότι F-35A, Rafale και F-16V, δηλαδή 127 μαχητικά (ή 147 αν ενεργοποιήσουμε και την option για τα F-35A) θα διαθέτουν κοινό, υπερσύγχρονο, ραντάρ AESA και δυνατότητα μεταδόσεως τακτικών δεδομένων παθητικά, δηλ. χωρίς να εκπέμπουν οι αισθητήρες τους και επομένως να μην εντοπίζονται εύκολα, τύπου Link-16, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τα ιπτάμενα ραντάρ, τους επίγειους σταθμούς ελέγχου, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που τότε και αυτό θα έχει παραλάβει τις υπερσύγχρονες ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra, των επίσης υπερσύγχρονων κορβετών που θα έχουν επιλεγεί κ.λπ. Το γεγονός αυτό του Link-16 και των φοβερών δυνατοτήτων ραντάρ αποτελεί από μόνο του έναν «πολλαπλασιαστή δυνάμεως» για την Π.Α. και τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου η Τουρκία δεν έχει σημασία μόνο πόσα αεροσκάφη θα διαθέτει, αλλά και σε ποια κατάσταση θα είναι αυτά που θα έχει τότε στη διάθεσή της, καθώς χάρη στην έως σήμερα ακολουθητέα πολιτική της έχει καταφέρει να μείνει αρκετά χρόνια πίσω και το χάσμα αυτό συνεχώς να μεγαλώνει υπέρ μας.

Δειγματοληπτικώς σημειώνουμε τα εξής:
• Λόγω του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και των εκατοντάδων συλλήψεων που διενεργήθηκαν, ιδίως πιλότων στην Αεροπορία τους, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου «κενού» στο έμψυχο υλικό, καθώς –ως γνωστόν– ένας πιλότος δεν εκπαιδεύεται από τη μία μέρα στην άλλη.

• Λόγω της αποκτήσεως του συστήματος S-400 από τη Ρωσία, επεβλήθη «εμπάργκο» στην απόκτηση των F-35, στο πρόγραμμα των οποίων η Τουρκία συμμετείχε από την αρχή του και έχει ήδη ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια και έχει παραγγείλει 100 (και 20 αργότερα) F-35. Εδώ και 3-4 χρόνια έπρεπε ήδη να έχει παραλάβει τα πρώτα και ήδη να διέθετε μία Μοίρα και ακόμα δεν έχει αποκτήσει κανένα.

Η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει 40 F-16V, αγορά που επίσης έχει «παγώσει» από τις ΗΠΑ, όπως επίσης και η απόκτηση 80 «κιτ» αναβαθμίσεως ισάριθμων F-16 που διαθέτει επίσης σε επίπεδο F-16V. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών κατατέθηκε πρόταση από πλευράς Αμερικανών βουλευτών προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στην οποία ζητείται να απαγορεύεται σε χώρες που στρέφονται κατά χωρών του ΝΑΤΟ να πωλούνται αμερικανικά όπλα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον των ΝΑΤΟϊκών χωρών. Ετσι χωρίς να αναφέρεται ονομαστικώς η Τουρκία, το θέμα την αφορά άμεσα. Γεγονός είναι ότι, ακόμα κι αν σε κάποια στιγμή λύσει το θέμα και αποκτήσει F-35, τα οποία έχει ήδη χρυσοπληρώσει, η Τουρκία έχασε 6-7 χρόνια και η Ελλάδα έχει καλύψει το κενό αυτό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/07/2022