Η ώρα της έκδοσης της απόφασης για την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, έφτασε. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας εκδίδει-εκτός απροόπτου- σήμερα την ετυμηγορία του για τον Δημήτρη Λιγνάδη και τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται. Δικαστές και ένορκοι μετά από μία πολύμηνη ακροαματική διαδικασία η οποία άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται σήμερα θα εκδώσουν την απόφαση τους, καταλήγοντας εάν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος συμπληρώνει 17 μήνες στις φυλακές, θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος ή αθώος για τα όσα του αποδίδονται.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από τους τρεις τακτικούς και τους τέσσερις ενόρκους το δικαστήριο να κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο για τις τρεις εκ των τεσσάρων κατηγοριών που αντιμετωπίζει. Στην αγόρευση του στο δικαστήριο ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στις καταγγελίες σε βάρος του ηθοποιού και σκηνοθέτη και τα όσα προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία αναλύοντας ένα προς ένα τα περιστατικά. Μάλιστα δικαιολόγησε πλήρως το γεγονός ότι υπήρξαν αλλαγές από τους καταγγέλλοντες στις ημερομηνίες των βιασμών.

Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας επισήμανε ότι «τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωσιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής». Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός συμπλήρωσε ότι «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική τους ανέλιξη».

Τι υποστηρίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης

Από την άλλη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, στην πολύωρη απολογία του, υποστήριξε ότι δεν είναι βιαστής. "Αρνούμαι την κατηγορία. Είναι μια ημέρα λύτρωσης για μένα, μετά από ενάμιση χρόνο προφυλακισμένος, εκεί που το ένα λεπτό μετράει για ένα μήνα, είμαι στη θέση να απολογηθώ" τόνισε και υποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει ποτέ τις πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης που του αποδίδονται και απέδωσε τις καταγγελίες σε βάρος σε προσωπικά έως και πολιτικά κίνητρα.

"Συναντήθηκαν διάφορες συνιστώσες, ένα κάρμα ομάδων και δημιούργησαν μία συνισταμένη. Υπήρχαν 2,5 άνθρωποι που είχαν πικρία προσωπική από εμένα, ο ένας γιατί δεν έγινε σόουμαν, ο άλλος γιατί δεν του έκατσα. Υπάρχει το υλικό, η πρώτη ύλη. Υπάρχουν και τριβές και προστριβές που είχα με κάποιους ηθοποιούς. Υπάρχουν και οι προστριβές και οι διαμάχες που είχα με ΣΕΗ. Υπάρχουν άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου και influencer, που είχαν τεράστια διαφωνία με την ιδεολογία μου" τόνισε ο κατηγορούμενος στην απολογία του.

Ο λόγος πλέον ανήκει σε δικαστές και ενόρκους οι οποίοι θα ανακοινώσουν σήμερα την ετυμηγορία τους για τον προφυλακισμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη.