Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας σημειώνουν έντονη αύξηση με αποτέλεσμα να προκαλείται πονοκέφαλος τόσο στους πολίτες και στους ειδικούς όσο όμως και στο ΕΣΥ, εφόσον τα εν λόγω κρούσματα συμπαρασέρνουν και τις ολοένα και αυξανομενες εισαγωγές ασθενών.

Πίσω από τον αριθμό των κρουσμάτων κρύβονται οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που παρουσιάστηκαν χθες για πρώτη φορά σε εβδομαδιαία έκθεση, δείχνουν πως την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου καταγράφηκε αύξηση κατά 18% στα νέα κρούσματα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, και κατά 16% στις εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές των ασθενών με κοροναϊό έχουν πλέον ξεπεράσει τις 320 καθημερινά ενώ τα εξιτήρια ασθενών που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους είναι λιγότερα από τα εισιτήρια. Κάτι τέτοιο δείχνει να επιβαρύνει την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 2.300 ασθενείς.

Εν δράσει το υπουργείο Υγείας

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον απλών κλινών Covid, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν προετοιμάσει τα νοσοκομεία, με ταυτόχρονο περιορισμό των κλινικών άλλων νοσημάτων (παθολογικές, πνευμονολογικές, οφθαλμολογικές κλπ).
Την παραδοχή ότι το ΕΣΥ πιέζεται ξανά έκανε την Τρίτη (11/07) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εικάζει ότι η πίεση αυτή θα διαρκέσει μόλις 20 ημέρες.
«Το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε non Covid και σε Covid περιστατικά στις απλές κλίνες. Το βλέπουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα στοιχεία. Βλέπουμε να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στα εισιτήρια με τα εξιτήρια, άρα έχουμε περισσότερα εισιτήρια», τόνισε.
Ωστόσο διευκρίνισε πως στη χώρα μας όπως και στις χώρες του εξωτερικού, η αύξηση των περιστατικών βαρύνει κυρίως τις απλές κλίνες νοσηλείας και όχι τις ΜΕΘ.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

Για να εξυπηρετηθούν, μάλιστα, οι αυξημένες ανάγκες του τρέχοντος διαστήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανακατανομή κλινών. Το «Αμαλία Φλέμινγκ» για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες μετατρέπεται ξανά σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid ασθενών.

Ωστόσο, η πίεση δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία αναβάλλονται και άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής.

Χειρότερα είναι τα πράγματα στο ΕΣΥ Αττικής, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, και για τον λόγο αυτό μόνο στο λεκανοπέδιο θα αναπτυχθούν επιπλέον 480 απλές κλίνες Covid.

«Υπάρχει μια άνοδος στις απλές κλίνες, αλλά αναλογικά δεν υπάρχει αντίστοιχη άνοδος στις κλίνες εντατικής θεραπείας», ανέφερε και πρόσθεσε, «αναπτύσσουμε παραπάνω κλίνες και είμαστε και σε μια συνεννόηση, όπως έγινε και με το Φλέμινγκ λόγου χάρη, να δώσει παραπάνω κλίνες. Η πίεση αυτή αποτυπώνεται -να μην πω αποκλειστικά- αλλά κυρίως στο λεκανοπέδιο (…) είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.

Αρχίζει να πιέζεται το ΕΣΥ

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά το 40%.
Η ίδια τόνισε επιπροσθέτως, πως οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία είναι άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, τα οποία δοκιμάζονται, όταν ταυτόχρονα ο κοροναϊός και οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 προκαλούν επιπλοκές.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ωστόσο, μιλώντας στο iatropedia.gr τόνισε πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν θα μείνουν εντελώς ανεπηρέαστες, και αναφέρει -μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα που μελετά- πως η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid δεν θα υπερβεί τα 165 κρεβάτια.
“Περιμένουμε να δούμε αύξηση στους σκληρούς δείκτες, όπως φάνηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν διαβάσετε την πρόσφατη ανακοίνωση, το ECDC παραδέχεται ότι περιμένουν να δουν αύξηση στους σκληρούς δείκτες. Ήδη φαίνεται αύξηση, αλλά αναμένεται να υπάρξει και μεγαλύτερη”, λέει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.

Όπως διαπιστώνει ο ειδικός, οι σκληροί δείκτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως τις 22 – 23 Ιουλίου, και στη συνέχεια θα υπάρξει σταθεροποίηση και αργή αποκλιμάκωση αργότερα.
“Γύρω στις 12 Αυγούστου οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν γύρω στους 165 και οι θάνατοι θα φτάσουν σε μέσους όρους, μέχρι τους 31 με 32 την ημέρα”, λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα

Εξαιτίας της εικόνας, όπως αυτή εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα. Πρόθεση των υγειονομικών αρχών είναι η απευθείας σύναψη συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, καθώς θα υπάρξουν οι ίδιες οικονομικές απολαβές με τον προηγούμενο χειμώνα.