Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
pagoni
Ελλάδα

Προειδοποίηση Παγώνη: Η παραλλαγή «Κένταυρος» θα έρθει και στην Ελλάδα

Η κ. Παγώνη συνέστησε στον κόσμο να φοράει μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τη νέα παραλλαγή της Όμικρον, με το όνομα «Κένταυρος», μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε, η παραλλαγή ήταν ήδη γνωστή από τον Μάιο και είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία.

«Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα και περισσότερες πληροφορίες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο», συμπλήρωσε.

Αυτό που θέλουν να δουν οι ειδικοί είναι κατά πόσο είναι μεταδοτική η νέα παραλλαγή και εάν προκαλεί σοβαρή νόσηση.

«Οι μέχρι τώρα παραλλαγές προκαλούσαν νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού, εάν συνεχιστεί αυτό, για εμάς είναι καλό διότι δεν θα έχουμε διασωληνώσεις, δεν θα έχουμε θανάτους» εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας,ωστόσο, πως αυτήν τη στιγμή σημειώνεται αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία κατά 40%.

Η κ. Παγώνη συνέστησε στον κόσμο να φοράει μάσκες σε κλειστούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός.


Για την τέταρτη δόση του εμβολίου

Μιλώντας, για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, επισήμανε πως υπάρχουν επίσημα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν την ωφελιμότητα της δόσης στους άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.

Για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, 30-59 δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές μελέτες, ενδέχεται να υπάρξουν έως το Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν νοσήσει μετά από αυτήν, είναι σαν έχουν κάνει την 4η δόση και δεν χρειάζεται να τη λάβουν, τόνισε η πρόεδρος.