Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνου.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, υπήρξε νέα αναζωπύρωση κοντά στον Άγιο Γεώργιο με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκ νέου εκκένωση του οικισμού και πολυτελών κατοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις σε Μέλαμπες, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Άγιος Παύλος, Ορνέ, Άγιος Γιώργης και Μέλαμπες με εντολή που δόθηκε από τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Ταταράκη και την Πολιτική Προστασία.

Πέρα των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON, ενώ έφτασε ένα ακόμα από την Τρίπολη.



Το δυστύχημα είναι ότι τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση όλων των εστιών από Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ορνέ επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος 5 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 5 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Τα άλλα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη

Μάχη με φωτιές δίνουν γι’ άλλο ένα 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκτός από το μεγάλο πύρινο μέτωπο στο Ρέθυμνο που μαίνεται για δεύτερη ημέρα, εκδηλώθηκαν άλλα πέντε.

Όπως αναφέρει επίσημη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, το Σάββατο (16.07.2022), πρόκειται για φωτιές που ξέσπασαν:

* Αναζωπύρωση στην περιοχή του Αη Γιώργη (δυτικά της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου), όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση (παντού ξερά χόρτα). Ισχυρός άνεμος σπρώχνει τη φωτιά προς τη θάλασσα.



* Πυρκαγιά στην Κυνουρία Αρκαδίας. Ρίψεις νερού από αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ που έκαναν περιπολία, ενώ φτάνουν και επίγειες δυνάμεις.

* Δύο φωτιές στον κάμπο της Αργολίδας όπου αναμένονται επίγεια μέσα.



* Πυρκαγιά στην Καλλιθέα Αχαΐας σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 41 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και δύο air tractors. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί πιθανή απειλή κατοικημένης περιοχής.



* Φωτιά και στην Παλαιοπαναγιά Ναυπακτίας, όπου κατέφτασαν επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

Δείτε βίντεο του nafpaktianews: