Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που μαίνεται στο νότιο Ρέθυμνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη σε πολλαπλά ενεργά μέτωπα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οι θυελλώδεις άνεμοι, που φτάνουν τα 8 μποφόρ και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, παρουσιάζουν ριπές έως και 11 μποφόρ, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Η τραγωδία επισκίασε την επιχείρηση πυρόσβεσης, καθώς δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες.

Διαβάστε: Πένθος για την Ελλάδα και το Πυροσβεστικό Σώμα: Η ζωή και η διαδρομή των τριών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες σε Κρήτη και Μάνη

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (29/7) στην περιοχή Κρύα Βρύση του Δήμου Αγίου Βασιλείου και εξαπλώθηκε με ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι φλόγες πέρασαν από τις Μέλαμπες, τα Σαχτούρια, την Κρυόπετρα, τον Άγιο Παύλο, τον Άγιο Γεώργιο, τον Ορνέ και την Αγία Γαλήνη, σχηματίζοντας ένα εκτεταμένο πύρινο μέτωπο.


Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκδόθηκαν ακόμη δύο μηνύματα από το 112, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Λίγκρες και Αγία Παρασκευή να απομακρυνθούν προς τον Αγαλιανό και τις Κεραμές, καθώς η πυρκαγιά συνέχιζε να απειλεί οικισμούς.

Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος που προσεγγίζει τα 20 χιλιόμετρα. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Κρύας Βρύσης, Σήφης Βαβουράκης, η έκτασή του είναι πρωτοφανής για την περιοχή, ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο τον περιορισμό της πυρκαγιάς. 


224 πυροσβέστες στη "μάχη" με τις φλόγες

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά στη Νέα Κρύα Βρύση του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Στο σημείο επιχειρούν πλέον 224 πυροσβέστες, με τη συνδρομή 11 πεζοπόρων ομάδων των 3ης, 6ης και 19ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντών και 53 πυροσβεστικών οχημάτων. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν και υδροφόρες των ΟΤΑ, ενισχύοντας τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.


«Πάνω από 200 πυροσβέστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πεδίο. Η νύχτα είναι δύσκολη, τα μέτωπα είναι πολλά και οι άνεμοι παραμένουν πολύ ισχυροί, δεν έχουν κοπάσει. Η ελπίδα μας είναι να πέσει ο άνεμος, ώστε αύριο με το πρώτο φως της ημέρας να μπορέσουν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να συνδράμουν όπου χρειαστεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Γιώργος Τσαπάκος, ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Όπως ανέφερε, οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν συντεταγμένα και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε προκαθορισμένους χώρους, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη.


Φωτιά στο Ρέθυμνο: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 - Εκκενώθηκαν περιοχές

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης εκδόθηκαν διαδοχικά μηνύματα του 112 για την προληπτική εκκένωση περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Αρχικά ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από τα Ακούμια και τα Σαχτούρια, στη συνέχεια εκκενώθηκε η Αγία Γαλήνη, ενώ αργότερα νέο μήνυμα εστάλη και για τον οικισμό Ορνέ, με κατεύθυνση προς το Χορδάκι Αμαρίου. Ιδιαίτερη κινητοποίηση αναπτύχθηκε στην Αγία Γαλήνη, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της νότιας Κρήτης. Περίπου 2.000 ξένοι επισκέπτες απομακρύνθηκαν οργανωμένα από την περιοχή, χωρίς να δημιουργηθεί πανικός. Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές και σε ξενοδοχειακά καταλύματα του Ρεθύμνου, έπειτα από συντονισμένη κινητοποίηση του ξενοδοχειακού κόσμου και των αρμόδιων αρχών.


Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού ενεργοποίησε, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την πυρκαγιά της 29ης Ιουλίου στον Δήμο Αγίου Βασιλείου. Η πλατφόρμα λειτουργεί μέσω του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά στις παροχές της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων, με στόχο την άμεση εξεύρεση διαθέσιμων καταλυμάτων για κατοίκους και επισκέπτες που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία.



Θρήνος για τον θάνατο των δύο πυροσβεστών

Η τραγική απώλεια των δύο πυροσβεστών έχει προκαλέσει βαθιά συγκίνηση στην τοπική κοινωνία. Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα βυθίζει το Αμάρι στο πένθος και αφήνει τον τόπο μας φτωχότερο», χαρακτηρίζοντας τους δύο πυροσβέστες «ήρωες» που υπηρέτησαν το καθήκον τους μέχρι την τελευταία τους πνοή με θάρρος, αυταπάρνηση και αφοσίωση.

Η κηδεία των δύο πυροσβεστών που έχασαν την ζωή τους θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η κηδεία του 25χρονου πυροσβέστη θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι στον Φουρφουρά. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, στην περιοχή Επισκοπείου. Το απόγευμα στις 5, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του 58χρονου στο Γερακάρι Αμαρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


Στο μεταξύ, στην Κρύα Βρύση λειτουργεί σταθμός πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένος από εθελοντές Σαμαρείτες και διασώστες, παρέχοντας υγειονομική υποστήριξη σε πολίτες και στις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.


Απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι από παραλίες

Πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ναυαγοσωστικό και ιδιωτικά σκάφη συμμετείχαν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών που είχαν καταφύγει σε παραλίες για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Από τη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παύλου απεγκλωβίστηκαν σε νέα επιχείρηση 12 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης στους 29.

Στην Κρύα Βρύση λειτούργησε σταθμός πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένος από εθελοντές Σαμαρείτες και διασώστες, για την παροχή υγειονομικής υποστήριξης σε πολίτες και πυροσβεστικές δυνάμεις.



Πληροφορίες για περίπου δέκα καμένα σπίτια στα Σαχτούρια

Κάτοικοι των Σαχτουρίων και της Αγίας Γαλήνης περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που έζησαν, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν σπίτια και περιουσίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδόθηκαν από την ΚΡΗΤΗ TV, κάτοικοι των Σαχτουρίων παρέμειναν για ώρες αποκλεισμένοι, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στο χωριό για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Οι πρώτες πληροφορίες που έφταναν από το εσωτερικό του οικισμού έκαναν λόγο για περίπου δέκα καμένες κατοικίες.

Όπως υποστήριξαν, ο αντιπρόεδρος του χωριού, χρησιμοποιώντας υδροφόρο όχημα, κατάφερε να προστατεύσει μόνος του ορισμένα σπίτια και στη συνέχεια αναζήτησε επιπλέον βοήθεια. Αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι περίμεναν για περισσότερες από τρεις ώρες μέχρι να τους επιτραπεί η πρόσβαση.

Στην Αγία Γαλήνη, κάτοικοι υποστήριξαν ότι είχαν αντιληφθεί εγκαίρως τον κίνδυνο από τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς λόγω των θυελλωδών ανέμων. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στη συμβολή των εθελοντών και των κατοίκων, οι οποίοι επιχείρησαν να ανακόψουν την πορεία των φλογών και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν θέσει υπό έλεγχο ορισμένες εστίες πριν φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__11_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__12_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__13_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__14_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__15_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__16_
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ρέθυμνο: Ολονύχτια "μάχη" με τις φλόγες, μέτωπο 20 χιλιομέτρων και απεγλωβισμοί μέσω θαλάσσης - Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες (Εικόνες & Βίντεο)
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__4_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__5_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__6_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__7_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__8_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__9_
anexelegti-i-fotia-sto-rethumno-olonuhtia-mahi-me-tis-floges-metopo-20-hiliometron-kai-apeglovismoi-meso-thalassis-exairetika-duskoles-oi-sunthikes-eikones-video__10_


Δύο ενεργά πύρινα μέτωπα στο Λασίθι - Εκκενώσεις μέσω 112 σε Γούδουρα και Ασπρόλιθο

Δύο ενεργά πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να απασχολούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Σητείας επιχειρούν 48 πυροσβέστες, τρεις πεζοπόρες ομάδες της 3ης ΕΜΟΔΕ και 12 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε αγροτολιβαδικές, γεωργικές εκτάσεις και περιοχές χαμηλής βλάστησης, ενώ πέρασε και από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα, νέα δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις περιοχές Γούδουρας και Ασπρόλιθος. Για προληπτικούς λόγους εκδόθηκε μήνυμα από το 112, με το οποίο οι πολίτες που βρίσκονταν στις δύο περιοχές κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς τον Μακρύ Γιαλό και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.


Πύρινα μέτωπα σε Λέσβο, Πάρο και Λακωνία: Μάχη με θυελλώδεις ανέμους στο Πλωμάρι

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές στην περιοχή του Πλωμαρίου Λέσβου, όπου η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το μεσημέρι, συνέχισε να καίει δασικές και ελαιοκαλλιεργούμενες εκτάσεις. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 92 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα και 19 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας συνέδραμαν από αέρος τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Νωρίτερα είχε εκδοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης προς τον Άγιο Ισίδωρο.




Το έργο της κατάσβεσης δυσχέραναν οι ισχυροί άνεμοι, με τις ριπές να ξεπερνούν κατά διαστήματα τα οκτώ μποφόρ. Παράλληλα, η έλλειψη αγροτικών και δασικών δρόμων σε μεγάλα τμήματα της πληγείσας περιοχής, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα δύσβατο ανάγλυφο, δυσκόλεψαν σημαντικά την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμενόταν να επανεκκινήσουν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Στη Λακωνία, η πυρκαγιά στην περιοχή Αγερανός τέθηκε υπό έλεγχο, με ισχυρές δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Παράλληλα, στην Πάρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν να επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες. Στο νησί κινητοποιήθηκαν 86 πυροσβέστες, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και 24 πυροσβεστικά οχήματα, με στόχο την πλήρη κατάσβεση των τελευταίων ενεργών μετώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από τις 18:00 της Τρίτης έως τις 18:00 της Τετάρτης εκδηλώθηκαν συνολικά 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Οι 30 τέθηκαν υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στις επτά που παραμένουν ενεργές.

Τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών διερευνώνται από τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, σε συνεργασία με τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα, Πέμπτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, προβλέπεται για σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουλίου, σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται:

  • η Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τα Κύθηρα,
  • η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αρκαδία και η Λακωνία,
  • η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα και η Εύβοια, μαζί με τη Σκύρο,
  • η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία,
  • οι Κυκλάδες,
  • ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, με ενίσχυση των εναέριων περιπολιών επιτήρησης και των περιπολιών από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών στις περιοχές υψηλού κινδύνου βρίσκεται σε μερική επιφυλακή, ενώ παραμένει σε ισχύ το σχέδιο προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και άλλες ευπαθείς περιοχές.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως η καύση ξερών χόρτων και υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, οι υπαίθριες ψησταριές, το κάπνισμα μελισσών και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών. Σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στον αριθμό 199 και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.