Tη χώρα μας αναμένεται να πλήξει το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα που σαρώνη τη Γηραιά Ήπειρο, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. 

Η ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε λόγο για «ακραία συμπεριφορά του καιρού», επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγάλες οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές.

«Οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη Δυτική Ευρώπη είναι έως και 16-17 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τη μέση τιμή της εποχής» ανέφερε χαρακτηριστικά το meteo.gr, προσθέτοντας ότι οι ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες που επικρατούν στη Δυτική Ευρώπη και το ισχυρό κύμα καύσωνα θα επιμείνουν τουλάχιστον μέχρι και αύριο, Τρίτη.

Οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις τη Δευτέρα:
deutera

O χάρτης του meteo.gr για την Τρίτη:
triti

Καλλιάνος: Ο καύσωνας θα είναι κλασικός «ελληνικός», όχι θανατηφόρος όπως στην Ισπανία

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με κείμενο αναφέρεται στον επερχόμενο καύσωνα, που αναμένεται στη χώρα μας από τα τέλη της εβδομάδας.
Ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι θα πρόκειται για «κλασικό ελληνικό καύσωνα» με τον υδράργυρο να μην ξεπερνάει τους 42 βαθμού Κελσίου.

Ο καύσωνας αργολιώνει την Ευρώπη: Προειδοποιήσεις για «ζέστη σαν από την Αποκάλυψη» στη Γαλλία

Ακολουθεί το κείμενο:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
Εδώ και 10 ημέρες σας είχα δώσει την συγκεκριμένη ημερομηνία. Και μάλιστα σας είχα πει : «Σε αντίθεση με όλα όσα ειπώθηκαν ότι τις προηγούμενες ημέρες θα μας επισκεπτόταν δήθεν ο ακραίος καύσωνας της Ισπανίας, αυτό δεν θα γίνει. Από τις 22 Ιουλίου και μετά φαίνεται ότι θα έρθει περαιτέρω ζέστη».

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ;;;
Η απάντηση είναι όχι! Θα είναι ένας κλασικός Ελληνικός καύσωνας, η διάρκεια του οποίου ακόμη δεν μπορεί να προσεγγιστεί με ακρίβεια και που θα επηρεάσει την Ιταλία, κομμάτι της Ελβετίας και της Αυστρίας, όλα τα Βαλκάνια (και την Ελλάδα επομένως), τα ανατολικά και Νότια της Τουρκίας και την Κύπρο.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 40°C Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Από την Παρασκευή 22 Ιουλίου και στη συνέχεια φαίνεται ότι τουλάχιστον για 3-5 ημέρες θα μας επισκεφτούν αυτές οι θερμές αέριες μάζες. Ο υδράργυρος στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα, θα αγγίξει τους 40-41°C και τοπικά ακόμη και τους 42°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Μπορεί να έρχεται καύσωνας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σημειωθούν στην Αττική θερμοκρασίες ακραίες. Για παράδειγμα, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δεν θα δούμε πιθανότατα στην Αθήνα θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τους 40-41°C.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ;;;
Ασφαλώς, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες ή ως προς τη διάρκεια αυτού του καύσωνα. Όλα αυτά όμως θα ξεκαθαρίσουν στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. Η γενική εικόνα όμως είναι αυτή.

Προσοχή:
Σας παρουσιάζω από τώρα την πιθανή καιρική εξέλιξη διότι οφείλουμε να είμαστε όλοι έτοιμοι λόγω του ότι ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμονεύει, οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ακόμη και για την λίγο πιο έντονη ζέστη που έρχεται και ασφαλώς και ο κρατικός μηχανισμός να λάβει τα μέτρα του.

Το να σας ενημερώσω 1 η 2 ημέρες πριν για τον καύσωνα, προσωπικά δεν μου λέει τίποτα. Από τώρα είναι λογικό να ενημερωθείτε. Και ασφαλώς, αν αλλάξει κάτι και έρθει πιο ισχυρός ή πιο ήπιος, εννοείται θα σας το πω.
Με εκτίμηση,

Καλλιάνος ΙωάννηςΜαθηματικός Msc - Μετεωρολόγος
Βουλευτής Β'3 Νοτίου Τομέα Αθηνών - Νέα Δημοκρατία».