Μία πύρινη κόλαση βιώνουν από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι σε Πεντέλη, Ντράφι, Παλλήνη, Πικέρμι και Γέρακα.

Οι εικόνες που έρχονται από τα πύρινα μέτωπα είναι αποκαρδιωτικές. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τιτάνιο αγώνα ενώ παλεύουν με πολύ ισχυρούς ανέμους, η ένταση των οποίων δυστυχώς δεν φαίνεται να μειώνεται στη διάρκεια της μέρας.



Σύμφωνα με την μετεωρολόγο Χριστίνα Σούζη, η ένταση των ανέμων θα φτάσει το πρωί μέχρι και τα 9 Μποφόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με το πρώτο φως της ημέρας, και τα εναέρια μέσα άρχισαν και πάλι τις ρίψεις νερού.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκκενωθεί οι περιοχές Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι, το Αστεροσκοπείο και το Νοσοκομείο Παίδων.

Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια και περιουσίες, ιδιαίτερα στο Ντράφι, καθώς το μέτωπο πέρασε μέσα από τον οικισμό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς τόνισε ότι έχουν καεί τουλάχιστον 2 ή 3 σπίτια στο Ντράφι.

Σημείωσε ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η εικόνα δεν είναι καλή. Πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα για τους κατοίκους, καθώς η περιοχή έχει εκκενωθεί. Ο κ. Μπουρνούς έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι το βράδυ ξέσπασε και άλλη φωτιά στη Νέα Μάκρη, η οποία περιορίστηκε γρήγορα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα 112 προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι - Ραφήνα.

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.


Οι δυνάμεις στα μέτωπα

Στη φωτιά που εκτείνεται σχεδόν σε όλο τον ορεινό όγκο της Πεντέλης επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 85 οχήματα. Στις δυνάμεις προστίθενται πυροσβέστες από τη Ρουμανία.
Συνδράμουν 200 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας διατέθηκαν 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και την προστασία των περιούσιων στις περιοχές που εκκενώθηκαν,

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ:
  • Έγινε εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
  • Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων -2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6, 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη
  • Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ, 5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα , 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο, ενημέρωση για τα μέτωπα της φωτιάς στην Πεντέλη έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι τα μέτωπα είναι στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη και τη Διώνη.


Αναλυτικά η ενημέρωση

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, αυτή εξελίσσεται στην περίμετρο που φαίνεται στο χάρτη.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος.
xartis

Έμφαση δίνεται στην Νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής, και νοτιανατολικά, επίσης στα όρια με την Αττική οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ. Ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Συνεχίζει η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για την διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους προς ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ.