Ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα και αναφορικά με την είδηση ότι ο πρόεδρος Μπάϊντεν σκοπεύει να κηρύξει την Αμερική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι: «Επιτέλους αφυπνίστηκαν οι ηγέτες να κάνουν μια στρατηγική σύμφωνα με την οποία όσοι πιστεύουν σε αυτήν την λεγόμενη κλιματική αλλαγή ή κρίση να πάρουν μέτρα επιτέλους απεξάρτησης από επικινδύνους παρόχους ενέργειας, να πάρουν αποστάσεις από «επικίνδυνες παρέες». Δηλαδή κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τον Αμαζόνιο, έχει πολλά δέντρα και νομίζουν οτι όσα κι αν κόψουν θα μείνουν κι αλλά και θα υπάρχουν, ενώ αυτά όσο τα κόβουμε τόσο λιγοστεύουν. Και καθε δέντρο αφαιρεί εκατομμύρια κιλά από διοξείδιο του άνθρακα το οποίο τώρα εμείς πάμε να το εξοικονομήσουμε απαγορεύοντας τα ορυκτά καύσιμα».

Σε σέση με τις διαχρονικές πυρκαγιές στην Αττική, τόνισε ότι: «Μένω στο Ντράφι από το 2002 όταν μετεκλήθη στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έζησα την πυρκαγιά του 2009, έζησα και την πυρκαγιά την προχθεσινή. Είναι τραγικό ότι ενώ η πολιτεία έχει βελτιωθεί από πλευρά μέσων αντιμετώπισης και εναερίων και επιγείων αλλά τι να το κάνει κανείς όταν δέχεται τέτοιο άνεμο όπως αυτόν που είχαμε. Αυτό που θέλω να πω είναι οτι η Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτή τη φορά έκανε έναν υπεράνθρωπο αγώνα και θέλω να τους συγχαρώ. Και τους εθελοντές και σας το λεω σαν καμένος, σαν ο άνθρωπος που 40 χρόνια φωνάζω για την πρόληψη. Η πρόληψη είναι το κλειδί και το μυστικό. Φέρτε όλα τα αεροπλάνα του κόσμου, δεν θα τη σβήσει την πυρκαγιά όταν έχει φουντώσει, δεν μπορεί να σβήσει. Η πρόληψη μπορεί να γίνει με πολυ τρόπο, εφαρμογή των κειμένων διατάξεων. Δηλαδή είναι μια κακοκαιρία, σπάσανε κλαδιά και πέσανε αυτά θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι την Άνοιξη. Αν μείνουν μετά την Άνοιξη αποτελούν μάζα έτοιμη να καεί και θα καεί είτε από αμέλεια ή από εμπρησμό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Ακόμη, για την χθεσινή πυρκαγιά επισήμανε ότι: «Εγώ πιστεύω ότι είναι εμπρησμός γιατί από εκεί που ήρθε δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει άνθρωπος άρα πως άναψε; Και να σας πω γιατι είναι εμπρησμός , η υγρασία του εδάφους φέτος ήταν πάνω από 10% που είναι το όριο για να είναι επικίνδυνο για πυρκαγιά άρα ο δείκτης για πυρκαγιά ήταν χαμηλός το μόνο που ήταν υψηλό και επικίνδυνο ήταν ο αέρας άρα ήταν ιδεώδες για έναν εμπρηστή να κάνει τη ''δουλειά'' του. Θα πρέπει όλα τα κλαδιά, όλα τα κενά οικόπεδα θα πρέπει να καθαριστούν και να μην υπάρχει καύσιμη ύλη. Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορεί όλα να ξεκινάνε από κάτι χαράδρες που δεν υπάρχει κανείς σε αυτές τις περιοχές, εγώ θα έβαζα επιτελεία παρατηρητηρίων και σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις του προγράμματος BEYOND που έχουν και στο Αστεροσκοπείο αλλά υπάρχουν και στην NASA και στην ΕSA και στο JRS τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και από το διάστημα και από τη γη. Αυτό αν εντοπιστεί στα πρώτα 10 λεπτά μόλις δούμε τον καπνό μπορεί να κατασβήσει από εκεί και πέρα αν υπάρχει κάποιο δάσος δίπλα τελείωσε».