Ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα της Μυκόνου.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μυκόνου τόνισε: «Χθες η σύσκεψη ήρθε στα λόγια της δημοτικής Αρχής που τόσα χρόνια διεκδικούμε τη στελέχωση και της αστυνομίας και όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Χαιρετίζουμε τη χθεσινή ανώτατη σύσκεψη και θεωρούμε ότι πλέον μπήκε στη σωστή κατεύθυνση η διαχείριση της Μυκόνου από το κεντρικό κράτος».

Και συνέχισε: «Η λέξη «μαφία» που έχει χρησιμοποιηθεί στα έντυπα αυτόν τον καιρό καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί, αλλά νομίζω ότι έχει γίνει κατάχρηση της λέξης, είναι λίγο υπερβολή. Σίγουρα στη Μύκονο υπάρχει το τίμημα της επιτυχίας. Το νησί έχει πολλή ζήτηση γιατί έχει πετύχει. Όταν υπάρχει επιτυχία υπάρχει χρήμα, όταν υπάρχει χρήμα υπάρχει παρανομία, όταν δεν υπάρχουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί από πίσω προκειμένου να υπάρχει πρόληψη, τότε υπάρχουν φαινόμενα τα οποία δεν αρέσουν σε κανέναν. Τα φαινόμενα της παρανομίας θα υπάρξουν στη Μύκονο, δεν θα υπάρξουν σε ένα ερημονήσι. Εμείς ζητάμε να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν θα γίνουν αυθαίρετα, το θέμα είναι να ελεγχθούν οι παραλίες ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των παραλιών, να ελεγχθεί η ηχορύπανση, να ελεγχθούν τα πάντα».

«Η πολεοδομία στη Σύρο μας εξυπηρετεί, ωστόσο είναι αλλιώς να υπάρχει άμεση παρέμβαση πολεοδόμου την ώρα που γίνεται το κακό. Πολύ σωστά η κυβέρνηση σκέφτηκε να στελεχώσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να κάνουμε εμείς οι Μυκονιάτες αυτό που ξέρουμε καλά και όλοι όσοι δουλεύουμε στη Μύκονο, γιατί η Μύκονος είναι εθνικός πλούτος και παράγει πλούτο για όλη την Ελλάδα, άρα η κυβέρνηση πρέπει να είναι πάντα κοντά μας», σημείωσε ακόμη χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Κουκάς δήλωσε: «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι στελέχωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, θέλουμε να χρηματοδοτούνται τα έργα υποδομής του νησιού ανάλογα με τη δυναμική του νησιού και όχι ανάλογα με τον μόνιμο πληθυσμό. Μόνιμοι κάτοικοι είμαστε 15.000 και το καλοκαίρι φτάνουμε να είμαστε 200.000 άνθρωποι. Όταν το τοπικό αστυνομικό τμήμα ή το τοπικό κέντρο υγείας στελεχώνονται βάσει πληθυσμού το ένα φέρνει το άλλο και εκεί βρίσκει την τρύπα αυτός που θέλει να κάνει την πονηριά και την παρανομία και την κάνει».

Ερωτηθείς αν μπορούν να ελεγχθούν τα πράγματα ή είναι σε τέτοια έκταση η παρανομία και τα κυκλώματα που δεν είναι εφικτό, απάντησε: «Φυσικά μπορεί να ελεγχθεί και φυσικά μπορούν να δουν τα προηγούμενα αλλά και να σταματήσουν τα επόμενα. Να λειτουργεί το κράτος αυτό ζητάμε, το αυτονόητο ζητάμε, δεν ζητάμε χάρη».

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να μπουν οι μπουλντόζες στη Μύκονο, είπε: «Εφόσον υπάρχουν παράνομα ιδίως σε ρέματα, σε αιγιαλούς και λοιπά δεν το συζητάμε, έπρεπε να μπουν χθες».

Τέλος, ερωτηθείς πόσα άτομα στελεχώνουν το αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου, απάντησε: «Τον χειμώνα είναι περίπου 20 άτομα, το καλοκαίρι ζήσαμε μια πολύ καλή στιγμή το 2021 όταν συστήθηκε η υποδιεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, που ήταν μια επιτυχία του νησιού και εκείνο το καλοκαίρι είχαμε φτάσει να έχει 180 αστυνομικούς. Πέρυσι είχε λιγότερους, πάνω από 100, αλλά το θέμα δεν είναι η ποσότητα αλλά η εμπειρία των αστυνομικών».