Η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Ηλεία ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες στους κατοίκους της περιοχής από το 2007.

Οι Αρχές συνεχίζουν την έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, με το σενάριο του εμπρησμού αν θεωρείται το πιο πιθανό.

Ήδη στα χέρια των αστυνομικών βρίσκεται ένα άτομο και αναζητείται ακόμα ένα για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Τα δύο άτομα υπέδειξαν κάτοικοι του χωριού στα Άγναντα.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνεχιζόταν η προανάκριση, προκειμένου να εξακριβώσουν αν πράγματι το άτομο αυτό φέρει την ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε κρανίου τόπο τα Άγναντα, ενώ αναζητείται ακόμα ένας.

Μόλις ενημερώθηκαν από τους κατοίκους, οι πυροσβέστες ειδοποίησαν την Αστυνομία Αμαλιάδας, καθώς και ειδικό ανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο λίγες ώρες αργότερα έφθασε από την Αθήνα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο χωριό Άγναντα.

Μάλιστα, τα δύο άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς κινούνταν κοντά στις πυροσβεστικές δυνάμεις και παρακολουθούσαν την επιχείρηση κατάσβεσης. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ξεκίνησε αμέσως μόλις έφθασε τη διαδικασία συλλογής προανακριτικού υλικού. Οι δύο μάρτυρες κατήγγειλαν τα δύο άτομα που έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους.

Η διαδικασία της προανάκρισης ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ.

Οι πρώτες φλόγες έγιναν αντιληπτές σε δασική περιοχή των Αγνάντων λίγο πριν τις 10:30 χθες το πρωί, με το μέτωπο να λαμβάνει άμεσα διαστάσεις. Μάλιστα, τα μέτωπα χωρίστηκαν σε τρία, κάνοντας πιο δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης από τους πυροσβέστες.

Οι πύρινες γλώσσες κατέστρεφαν τα πάντα στο διάβα τους. Από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε ισχυρή επίγεια δύναμη, ενώ άμεσα δόθηκε και η εντολή να σηκωθούν τα εναέρια μέσα, για να επιχειρήσουν να ελέγξουν το μέτωπο. 

Μάλιστα, η πορεία της ήταν προς τα σπίτια του οικισμού, με τις φλόγες να αγγίζουν τοίχους και αυλές, ενώ ήδη είχε γίνει μερική εκκένωση. Η αλλαγή της φοράς του ανέμου προς την Ροδιά, του Λουκά και την Καρυά, έσωσε προς ώρας τον οικισμό και μετέφερε τον κίνδυνο σε αυτούς, με τα δύο πρώτα χωριά και κυρίως του Λουκά να προχωρά σε εκκένωση.

Συνολικά στο έργο κατάσβεσης των Αγνάντων συμμετείχαν 115 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ από όλη τη Δυτική Ελλάδα.