Κινηση__Κεντρο_Αθηνας_
Ελλάδα

Δακτύλιος: Λήγει σήμερα η περίοδος ισχύος του μέτρου στο κέντρο της Αθήνας - Ελεύθερη η κίνηση των οχημάτων από τη Δευτέρα

Επιστρέφει το φθινόπωρο με αλλαγές

Η τελευταία ημέρα ισχύος του Δακτυλίου είναι η Παρασκευή 22 Ιουλίου, καθώς σταματάει όπως κάθε καλοκαίρι η ισχύ του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Σήμερα Παρασκευή (22/7) είναι η τελευταία ημέρα που ισχύει ο Δακτύλιος, ωστόσο ο Πράσινος Δακτύλιος για τα φορτηγά και λεωφορεία συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Η ανακοίνωσή της ΕΛ.ΑΣ.

«Την Παρασκευή 22-7-2022 είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2021-2022, στην περιοχή του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας].

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1−1−1999, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Παραλιακή λεωφόρος – Αλίμου – Βουλιαγμένης – Ελ. Βενιζέλου – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη – Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης – Κασταμονής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως – Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι, εξακολουθούν να ισχύουν.

Κατά συνέπεια όλα τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2022-2023».

Οι ώρες και ημέρες εφαρμογής του δακτυλίου είναι από Δευτέρα έως και Πέμπτη 7 το πρωί με 8 το βράδυ και την Παρασκευή από 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Πότε θα επιστρέψει ο Δακτύλιος - Οι αλλαγές

Από τις 25 Οκτωβρίου 2021 κινούνται ελεύθερα στο Δακτύλιο όλα τα αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ/χλμ. καθώς και όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.

Από το προσεχές φθινόπωρο ο Δακτύλιος θα επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα, με την έκδοση σχετικής υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2022-2023.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προβεί σε σχετική αλλαγή, ώστε να αυξηθεί το όριο εκπομπών ρύπων για τα οχήματα με ταξινόμηση από τις αρχές του 2021 και μετά. Και αυτό διότι ο υπολογισμός γίνεται στον κύκλο WLTP, που είναι αυστηρότερος από τον προηγούμενο NEDC.