Δίχως τέλος βαίνει το μέτωπο της φωτιάς στη Λέσβο, καθώς οι φλόγες καίνε μεγάλη έκταση γης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές, έχουν καεί δύο σπίτια κι ένα αυτοκίνητο, ενώ το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες που κατεγράφησαν από δορυφόρους. Συγκεκριμένα, οι εικόνες δείχνουν ότι οι καπνοί έχουν φτάσει έως και τις Κυκλάδες, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Υπεύθυνοι για το φαινόμενο φαίνεται να είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι φέρεται να «έσπρωξαν» τους καπνούς νοτιότερα του Αιγαίου.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Καλλιάνος

«Ο καπνός από τη φωτιά της Λέσβου έφτασε στις Κυκλάδες!

Πριν από λίγο η εικόνα από τον δορυφόρο δείχνει ξεκάθαρα ότι λόγω των ισχυρών Βόρειων - Βορειοανατολικών ανέμων 6-7 μποφόρ που πνέουν στο Αιγαίο, ο καπνός από τη φωτιά στα Βατερά της Λέσβου έφτασε μέχρι περίπου και το ύψος της Κύθνου και της Σερίφου στην περιοχή των Κυκλάδων. Μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουν και ακόμη νοτιότερα.

Μιλάμε για τεράστια καταστροφή στο νησί!

Για άλλο ένα καλοκαίρι όλη η Ελλάδα καίγεται! Κάθε μέρα και αλλού, κάθε ώρα και σε άλλη γωνιά της χώρας, κάθε τόσο και χιλιάδες στρέμματα πράσινου γίνονται στάχτη! Τι άλλο να κάνουν πια οι πυροσβέστες, οι πιλότοι, ο στρατός, η αστυνομία, οι εθελοντές, η πολιτική προστασία, ο κρατικός μηχανισμός, ο Πρωθυπουργός; Όλοι είναι άυπνοι εδώ και εβδομάδες!

Εμπρησμοί; Κλιματική κρίση; Εν αγνοία πυρκαγιές; Εκρήξεις πυλώνων; Καύσωνες; Μποφόρ; Ερωτήματα πολλά και άλλα τόσα που κάθε καλοκαίρι μας απασχολούν...», ανέφερε.




Ο πρόεδρος κοινότητας Βατερών στη δυτικής Λέσβο Αποστόλης Αποστολής μιλώντας στο newsit.gr κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση με την φωτιά να έχει εξαπλωθεί. «Έχουμε χάσει τα αυγά και τα καλάθια. Είναι πολύ μεγάλη η έκταση της φωτιάς. Από μία εστία ξεκίνησε και ο αέρας την σκόρπισε. Εδώ και δύο ώρες τρέχω από κορυφή σε κορυφή. Επιχειρούν τα εναέρια μέσα και εγώ στο σημείο που είμαι με τον τόσο καπνό που έχει δεν τα βλέπω καν, μόνο τα ακούω. Σιγά-σιγά απομακρύνονται οι τουρίστες που ήταν στην παραθαλάσσια περιοχή».