Φρικιαστικές στιγμές βίωσαν κάτοικοι της Λέσβου βλέποντας τις φλόγες να τυλίγουν σπίτια, περιουσίες, εκτάσεις γης. Το τελευταίο 48ωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς σε Βρίσα και Σταυρό, με τους κατοίκους να οδηγούνται σε εκκένωση.

Σύμφωνα με την απογευματινή ενημέρωση έγινε, πάντως, γνωστό ότι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο της Λέσβου ήταν σαφώς βελτιωμένη. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο πλέον, αλλά μικρές εστίες.

«Εκκενώστε την περιοχή» ακούγονται να φωνάζουν στο βίντεο οι πυροσβέστες που βλέπουν τη φωτιά να φουντώνει και να κατευθύνεται με προς τη Βρίσα. Πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες ώστε να σωθεί ο οικισμός.

Τα καμένα σπίτια στα Βατερά, οι καταστροφές σε υποδομές και τα εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης που έγιναν στάχτη, είναι μόνο ο πρώτος απολογισμός. Με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και τους Πυροσβέστες να κάνουν τα πάντα, για να σταματήσουν το κακό εδώ. Σε Βρίσα και Σταυρό που το μεσημέρι εκκενώθηκαν, οι κάτοικοι έβαλαν τα πιο απαραίτητα σε μια τσάντα και μπήκαν στα λεωφορεία που έσπευσαν για να τους απομακρύνουν.

Νωρίτερα, με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώθηκε ο οικισμός του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη νότια Λέσβο από χθες Σαββάτο στις 10:00 το πρωί.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας:

Το μεσημέρι εστάλη μήνυμα 112 και στους κατοίκους της Βρίσας να απομακρυνθούν. Όλοι καλούνται να μετακινηθούν προς την περιοχή Πολιχνίτος και να ακολουθούν κατά γράμμα της οδηγίες των Αρχών. Στη Βρίσα το μέτωπο είχε απλώσει στη βόρεια πλευρά και κινείται βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βατερα. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν κανονικά.

Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας. Του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το μέτωπο αυτό, κινείται από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν με προσωπικό και μέσα στις προσπαθείς κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Δαδιά Έβρου και τα Βατερά Λέσβου. Για την πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου, από εναέρια μέσα, επιχειρούν 2 Καναντέρ και 2 PZL ενώ έως τώρα έχουν διατεθεί 4 πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, 3 λεωφορεία, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, ένα γερανοφόρο όχημα Oshkosh, ένα όχημα Hummer, 2 προωθητές γαιών, ένα βυτιοφόρο πετρελαίου, 2 βυτιοφόρα καυσίμου JP-8 (αεροπορικό καύσιμο, 44 άτομα του «Σχεδίου Ξενοκράτης» καθώς και 30 άτομα  που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 Αξιωματικοί, παρείχαν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.