Πρωτόγνωρη εμπειρία για χιλιάδες υποψηφίους φοιτητές η ανακοίνωση των φετινών βάσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον αυτές θα ανακοινωθούν κατά πολύ νωρίτερα σε σχέση με όλες τις άλλες προηγούμενες χρονιές.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έκανε γνωστό ότι οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν έως και αύριο Παρασκευή.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται πτώση των βάσεων που θα επηρεάσει όλα τα επιστημονικά πεδία και αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ. Σε ορισμένα τμήματα θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν θα λείψουν και οι εξαιρέσεις με κάποιες σχολές να σημειώνουν άνοδο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι διαφορές θα παρουσιαστούν κυρίως στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ ακολουθούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών) και το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας) φαίνεται ότι θα έχουμε αυξομειώσεις.
Εξαίρεση

Υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ που μπορεί να παρουσιάσουν φέτος πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων, με εκείνα των μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών, ωστόσο, να εμφανίζουν πιο συγκρατημένη πτωτική τάση.
Σε αυτή την πορεία, εξαίρεση θα αποτελέσουν –πιθανότατα– συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση, κόντρα στο… ρεύμα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο υπάγονται τα οικονομικά (φέτος ήδη αναφέρθηκε ότι είχαμε μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά), καταγράφεται μια σταθερή ανοδική πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Οι εκτιμήσεις για 100 περιζήτητες σχολές

ektimiseis
ektimiseis2