Κλείνει 35 χρόνια στον χώρο της πλαστικής χειρουργικής και θεωρείται «γκουρού» του επαγγέλματος. Ο λόγος για τον Ανδρέα Φουστάνο, τον οποίο συναντήσαμε στο ιατρείο του.

Σε μια σπάνια και άκρως αποκαλυπτική εξομολόγηση άνοιξε την καρδιά του στα «Π» και εξήγησε γιατί είναι κατά των ενέσιμων και τι τον χαλαρώνει στο χειρουργείο, ενώ απαντά στο ερώτημα αν θα έκανε τρίτο γάμο.

Πώς αποφάσισες να γίνεις πλαστικός χειρουργός;

Κατ’ αρχάς, έχω κάνει δύο ειδικότητες. Είμαι και γενικός χειρουργός και μετά έκανα πλαστική, γιατί την εποχή που σπούδαζα εγώ έπρεπε να κάνεις δύο ειδικότητες. Εκανα, λοιπόν, Γενική Χειρουργική και προοριζόμουν να κάνω αυτό, αλλά στον δρόμο ανακάλυψα την πλαστική, που τότε ήταν στα πρώτα της στάδια. Με τράβηξε και την ξεκίνησα. Γι’ αυτό και την εποχή που ξεκίνησα εγώ οι πλαστικοί χειρουργοί ήταν πάρα πολύ λίγοι παντού.

Μικρός τι ήθελες να γίνεις;

Πιλότος, καπετάνιος, πυροσβέστης… Περνάς διάφορα στάδια όταν είσαι μικρός.

Στο χειρουργείο έχεις κάτι για να χαλαρώνεις;

Μουσική. Ακούω πολλή μουσική, κυρίως λάτιν. Πάντα μου αρέσει να παίζει μουσική.

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;

Σε φάση χαλάρωσης. Εχω κάνει τα πάντα στη ζωή μου, είμαι 71. Εχω κάνει τρέλες που κάνουν όλα τα παιδιά. Ξενύχταγα.

Με τις γυναίκες πώς είναι η σχέση σου;

Πολύ καλή.

Εχεις κάνει δύο γάμους. Θα έλεγες «ναι» σε έναν τρίτο;

Κοίταξε, οι γάμοι είναι τυχαίοι. Ετυχαν. Βρίσκεσαι σε κάποια φάση που λες «τώρα παντρεύομαι». Στην ουσία νομιμοποιείς μια σχέση. Αν συνέβαινε, πιθανόν. Δεν το προγραμματίζω, ούτε με ενδιαφέρει. Εχω γνωρίσει έναν άνθρωπο ο οποίος παντρεύτηκε στα 98.

Πώς αισθάνεσαι που σε θεωρούν τον κορυφαίο Ελληνα πλαστικό χειρουργό;

Αυτό ήρθε με τα χρόνια και με την πείρα. Κάνω αυτή τη δουλειά 35 χρόνια.

Θυμάσαι κάποιο απρόοπτο στο χειρουργείο;

Ολος ο κόσμος νομίζει ότι στο χειρουργείο συμβαίνουν απρόοπτα. Δεν συμβαίνουν απρόοπτα στα χειρουργεία και ειδικά στα χειρουργεία τα οποία είναι προγραμματισμένα δεν έχεις τίποτα το απρόοπτο. Κάνεις ένα συγκεκριμένο χειρουργείο, ξέρεις τι θα κάνεις, ξέρεις πού θα πας, ξέρεις πού θα τελειώσεις δεν έχει λοιπόν να συμβεί κάτι απρόοπτο.
Απρόοπτο μπορεί να συμβεί σε ένα χειρουργείο επείγον.

Ποια είναι η δημοφιλέστερη πλαστική που ζητούν;

Ο περισσότερος κόσμος, σε μένα τουλάχιστον, έρχεται για το πρόσωπο. Ζητάνε οτιδήποτε. Μπορεί να είναι ένα face lift ή μια ρινοπλαστική.

Εχει τύχει να διώξεις κάποιον πελάτη που σου ζητούσε κάτι που δεν γινόταν;

Πολλές φορές, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φαντασίωση ότι είναι άσχημοι, ότι δεν είναι ωραίοι, κάτι τους φταίει στο πρόσωπό τους, ενώ είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται να τους κάνεις τίποτα. Δεύτερον, έρχονται πολλοί νέοι που νομίζουν ότι έχουν γεράσει και ζητούν να κάνουν από τώρα επεμβάσεις για να προλάβουν το γήρας. Τέτοιες περιπτώσεις θα τις διώξεις.

Βλέπουμε όμως και πολλά παραμορφωμένα πρόσωπα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Παραμόρφωση από χειρουργική είναι δύσκολο να γίνει. Παραμόρφωση μπορεί να γίνει με τα ενέσιμα. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτά. Δεν προωθώ το ενέσιμο. Δεν μου αρέσει, γιατί παραμορφώνει. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να το ελέγξεις και γι’ αυτό πρέπει να το αποφεύγει κανείς. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί γιατροί που ζουν από αυτό. Δεν θα τους χαλάσουμε τη δουλειά. Δεν μου αρέσει να αλλοιώνεις το πρόσωπο. Η χειρουργική δεν το αλλοιώνει. Εάν δεν προσέχει κάποιος και βάζει ενέσιμα φουσκώνοντας τα πρόσωπα, τα παραμορφώνει. Τώρα, το ότι υπάρχει ένας μιμητισμός, ό,τι έβαλε μια γυναίκα πάει και η άλλη να το βάλει, υπάρχει.

Εσύ έχεις κάνει κάποια πλαστική στον εαυτό σου;

Μόνος μου θα το κάνω; (γέλια)

Ερχονται παραμορφωμένοι άνθρωποι για να τους αναλάβεις;

Ναι και είναι από ενέσιμα. Γι’ αυτό και είμαι κατηγορηματικός.

Σου έχουν κάνει πρόταση να κατέβεις στην πολιτική;

Αρκετές φορές. Δεν με ενδιαφέρει όμως, γιατί η πολιτική δεν μου αρέσει όπως είναι δομημένη, όπως γίνεται. Κατ’ αρχάς, αν έχεις κάποια όνειρα και θες κάτι να κάνεις ή αν κάτι σε ενοχλεί και θες να το φτιάξεις, δεν μπορείς, διότι πρέπει να βαδίζεις βάσει συστήματος. Εν τω μεταξύ, όταν μπαίνεις στα κόμματα, πρέπει να ακολουθείς την κομματική γραμμή. Αυτό εμένα δεν μου αρέσει.

Κατά καιρούς οι ανταγωνιστές σου λένε ότι δεν χειρουργεί ο Φουστάνος, βάζει άλλους. Τι έχεις να τους απαντήσεις;

Πως με πολεμούν. Δεν με ενδιαφέρει και δεν δίνω σημασία. Κοίταξε να δεις: Οταν ένας άνθρωπος είναι πετυχημένος και βρίσκεται στο προσκήνιο 35 χρόνια, είναι αδύνατον να μη δεχτεί επιθέσεις. Πρέπει να βρουν κάτι να πουν. Το ότι δεν είμαι καλός πάντως δεν μπορούν να το πουν.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 23/7