Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Στην έρευνα μετέχουν δύο παραπλέοντα σκάφη, ενώ στην περιοχή σπεύδουν δύο πλοία της Ακτοφυλακής, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο παραπλέοντα σκάφη και ελικόπετρο της Πολεμικής Αεροπορίας SUPER PUMA.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 29 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ αυτών Αφγανοί, Ιρακινοί και οι Ιρανοί. Κάποιοι από τους διασωθέντες μιλάνε για συνολικά 60 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, ενώ οι περισσότεροι κάνουν λόγο για 80.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, το ταξίδι τους ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες από το λιμάνι Αττάλεια Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και το σκάφος τους σήμερα το βράδυ βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυστυχώς δεν βοηθούν την επιχείρηση καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 με 6 μποφόρ και έχει ταραγμένη θάλασσα. Από τους διασωθέντες ένας μικρός αριθμός αυτών φορούσε σωσίβιο ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.