Έντεκα άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλοι 5 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογικη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν διαγνωστεί 41 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας τη φετινή περίοδο.

Τα τελευταία 16 καταγράφηκαν το τελευταίο επταήμερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Θετικό θεωρείται ότι φέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ εκτιμούν ως πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ευθύνεται επίσης για κρούσματα λοίμωξης στην Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.


Τα συμπτώματα

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Βεβαίως, όπως συμβαίνει με όλες τις νόσους, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.