Όσοι έχουν παραστάσεις από την ελληνική επαρχία, σίγουρα θα έχουν ταυτίσει τα παραδοσιακά πανηγύρια με γεύσεις όπως αυτή της ψητής γουρουνοπούλας.

Ειδικότερα στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε κάποια νησιά, το παραπάνω έδεσμα είναι ταυτισμένο με τα υπαίθρια πανηγύρια του καλοκαιριού. Όπως φαίνεται όμως, οι νέοι καιροί φέρνουν και νέα ήθη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η χορτοφαγική τάση αρχίζει και αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές.

Γι’ αυτό λοιπόν και στην Ικαρία σχεδιάζεται και είναι πλέον προ των πυλών το πρώτο πανηγύρι χωρίς γουρουνοπούλα και γενικότερα χωρίς κρέας ή ψάρια.

Πρόκειται για το πρώτο cruelty free πανηγύρι με φυτοφαγικά πιάτα.

Σημειώνουμε πως το cruelty free είναι μία τάση που στην ουσία αναδεικνύουν οι βίγκαν, καθώς δεν επιθυμούν στο τραπέζι τους φαγητά που προήλθαν από το σφάξιμο ζώων ή την ακραία εκμετάλλευση των παραγώγων τους, π.χ. το γάλα.

Το πανηγύρι θα γίνει την Παρασκευή στον Σταύλο Ικαρίας, με τον σεφ φυτοφαγικής κουζίνας Νίκο Γαϊτάνο να επιμελείται το μενού. Η διοργάνωση γίνεται από τη φιλοζωική ομάδα «Αιθέρας και Γαία» με χορηγό τη Veganact.gr και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την περίθαλψη των ζώων του συλλόγου. Μένει να δούμε αν αυτή η νέα τάση θα αποκτήσει μία πιο σταθερή θέση ανάμεσα στα πανηγύρια της ελληνικής επαρχίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 11 Αυγούστου 2022