Σε εφαρμογή βρίσκεται από 1η Ιουλίου 2022 η ψηφιακή κάρτα εργασίας, σε σουπερμάρκετ και τράπεζες. Σύμφωνα με τον σύμβουλο εργασιακών θεμάτων, Βασίλη Πρασσά, ο οποίος μίλησε στο Mega, η εφαρμογή της έχει ξεπεράσει το 90%.

Όπως εξήγησε, ο εργαζόμενος «χτυπά» την κάρτα κατά την έναρξη και λήξη εργασίας του και οι ώρες αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο στο υπουργείο Εργασίας. «Άρα καταλαβαίνεται πως δεν επιδέχεται ούτε τροποποιήσεων, ούτε παραβάσεων, ούτε αλλοιώσεων», συμπλήρωσε ο κ. Πρασσάς.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως η παραπάνω εργασία του υπαλλήλου δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα έχει αμοιβές. Στην περίπτωση παραβίασης του κανονισμού  από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να προβεί σε ανώνυμη καταγγελία.

Παντού

Ο κ. Πρασσάς δήλωσε πως σύντομα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνεται σε όλους τους εργασιακούς χώρους, μεταξύ των οποίων του επισιτισμού, του τουρισμού και στα εμπορικά κέντρα.

Προστασία αδειών

Επιπλέον, ο κ. Πρασσάς τόνισε πως με την χρήση της κάρτας εργασίας αυτόματα αυξάνεται η πραγματική αποτύπωση των αδειών του εργαζομένου καθώς δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια την ημέρα που ο εργαζόμενος έχει «χτυπήσει» την κάρτα.

«Η αποζημίωση της αδείας στην περίπτωση μη χορήγησης είναι μεγαλύτερη από τον μισθό», προσέθεσε.