Με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «THRACIAN VIPER 2022», που διεξήχθη στο FIR Σόφιας και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block.52+ της 110 Πτέρυγος Μάχης από την Αεροπορική Βάση της Λάρισας και F-16C/D Block.50 της 111 Π.Μ. από την Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου, που επιχειρούσαν από τις μητρικές τους βάσεις, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες της ασκήσεως στο FIR Σόφιας.

Η διακρατική συνεκπαίδευση «THRACIAN VIPER 2022» ήταν τύπου INVITEX-LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise), διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας και σε αυτήν συμμετείχαν επίσης με προσωπικό και μέσα, εκτός της Ελλάδος και της διοργανώτριας Βουλγαρίας, και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία.

Στη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αντικείμενα εκπαιδεύσεως μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training/DACT) με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητος.

«Η συνεκπαίδευση «THRACIAN VIPER 2022», η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2010 συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.