Με προσοχή και αυξηµένη ετοιµότητα παρακολουθούν οι ελληνικές υπηρεσίες τις απόπειρες της Άγκυρας για την εκ νέου «εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού ενόψει και της τραγικής επετείου, το πρώτο δεκαπενθήµερο του Σεπτεµβρίου, της συµπλήρωσης των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν εκτιµάται ότι οι Τούρκοι θα κορυφώσουν την προκλητικότητά τους.

Άλλωστε, τον ∆εκαπενταύγουστο, ανήµερα της θρησκευτικής εορτής της Κοιµήσεως της Θεοτόκου και του τορπιλισµού της «Έλλης», που σήµανε ουσιαστικά την εµπλοκή της χώρας στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, διολίσθησαν από το παλαιό µορατόριουµ των Παπούλια - Γιλµάζ περί σεβασµού των εθνικών και θρησκευτικών εορτών αµφοτέρων, πραγµατοποιώντας δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από την Κίναρο, τη Λέρο και την Κανδελιούσσα, ενώ παράλληλα ώθησαν 38 µετανάστες σε νησίδα του Εβρου.

1

Όπως αποδείχτηκε, η τουρκική στρατοχωροφυλακή τούς είχε µεταφέρει στη νησίδα «µε σκοπό να παγιδεύσει την Ελλάδα σε σκηνικό έρευνας και διάσωσης εντός της τουρκικής επικράτειας». Εν συνεχεία, αυτοί µετακινήθηκαν προς την παρέβρεια κοινότητα των Λαβάρων, τέσσερα χιλιόµετρα νοτιότερα, και τότε συνελέγησαν από δυνάµεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ώρες αργότερα, τρία νέα «καραβάνια» µε 237 µετανάστες εντοπίστηκαν διαδοχικά στον Πίσω Γυαλό στα Κύθηρα. Οι Αρχές Ασφαλείας, παρεµβαίνοντας συντονισµένα, συνέλαβαν τους τρεις διακινητές, όλοι τους Τούρκοι υπήκοοι, αντλώντας -όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»- πληροφορίες για τις νέες θαλάσσιες διαδροµές. Την εποµένη (18 Αυγούστου) σε Ορεστιάδα, Ροδόπη και Ξάνθη συνελήφθησαν επιπλέον έξι διακινητές. Υπόψη των ελληνικών αρχών ασφαλείας είναι και νέα περάσµατα, 10 µε 15 τον αριθµό, τα οποία χρησιµοποιούνται από τον Μάιο, κυρίως λόγω της χαµηλής στάθµης του νερού (σ.σ.: σήµερα µόλις 20-30 εκατοστά).

2

Οι προσβάσιμες διαδρομές

Συγκεκριµένα, προσβάσιµα σηµεία θεωρούνται τα µονοπάτια από τα χωριά Πετράδες, το Ισαάκιο και το Πυθίο, τα οποία βρίσκονται στη γραµµή µεταξύ ∆ιδυµοτείχου και Ορεστιάδας, αλλά και πιο ψηλά, στον ορεινό όγκο του Σουφλίου και στα Ποµακοχώρια. Οσο δε για τις αφετηρίες στη γείτονα, δηµιουργήθηκαν επιπλέον στο Τσανακαλέ, το Αϊβαλί, το Μπόντρουµ και τη Μαρµαρίδα. Μεγάλη επίσης κινητικότητα Σύρων, Αφγανών, Ιρακινών και Ιρανών καταγράφεται από την Κωνσταντινούπολη όπου -κατά τον δήµαρχο της πόλης, Εκρέµ Ιµάµογλου- αυτούς τους µήνες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2,5 εκατοµµύρια εκτοπισµένοι, πολιορκώντας κυριολεκτικώς την πόλη.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, το διάστηµα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2022 στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα συνελήφθησαν 400 διακινητές µη νόµιµων µεταναστών, από τους οποίους οι 312 στην περιοχή του Εβρου. Οι 219 έχουν συλληφθεί µόνο το τελευταίο τρίµηνο (Μάιος - Ιούλιος 2022), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 58,7% συγκριτικά µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα (Μάιος - Ιούλιος 2021), οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις περιπτώσεις παράτυπης εισόδου, όπου το τρίµηνο Μαΐου - Ιουλίου 2022 καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 113,1% συγκριτικά µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα (4.126 έναντι 1.936). Συνολικά, το πρώτο 7µηνο του 2022 συνελήφθησαν για παράνοµη είσοδο στη Κχώρα 7.484 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 3.554 στον Έβρο. Υπολογίζεται ότι καθηµερινώς 1.000 άτοµα προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά, αριθµός ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα.

Μέσα σε λίγους μήνες

Καθίσταται σαφές ότι το πλέον «αποδοτικό µέτρο» που ελήφθη από την πρώτη κιόλας ηµέρα της νέας διακυβέρνησης και αλλαγής στην πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνοµίας είναι οι µαζικές συλλήψεις διακινητών (εκατοντάδες σε διάστηµα λίγων µηνών), η επαναφορά των εξοντωτικών κακουργηµατικών ποινών εις βάρος τους και οι αθρόες καταδίκες τους χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού.

Ενδεικτικά, τονίζεται ότι το περασµένο έτος επιβλήθηκαν από το Εφετείο Κακουργηµάτων Θράκης καθείρξεις 702 ετών κατά δύο εµπλεκόµενων ηµεδαπών και 698 ετών κατά ενός αλλοδαπού, που είχαν συλληφθεί στο Σουφλί για συµµετοχή σε κύκλωµα εµπορίας ανθρώπων. Το ίδιο διάστηµα, το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε πολυετείς φυλακίσεις, από 96 έως 280 έτη, οκτώ µέλη ανάλογης συµµορίας, η οποία µετέφερε αλλοδαπούς µε Ι.Χ. από τα θρακικά σύνορα στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ακόµα και ο ιδιοκτήτης ενός εκ των αυτοκινήτων που δεν συµµετείχε στο «δροµολόγιο» καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε 46 χρόνια φυλάκιση.

«Αν δεν ακούγονταν οι συλλήψεις στα τουρκικά παράλια, σήµερα τα καραβάνια των µεταναστών θα ήταν πολλαπλάσια», επισηµαίνουν αστυνοµικοί επιτελείς, οι οποίοι εκ των πραγµάτων επαληθεύονται, ωστόσο η κατάσταση παραµένει περίπλοκη. Παρά την ασφυκτική πίεση, η Κοµισιόν όχι µόνον αποφεύγει την έµπρακτη στήριξη της ελληνικής προσπάθειας, αλλά και διά της αρµόδιας επιτρόπου, Ιλβα Γιόχανσον, στέλνει απειλητικά τελεσίγραφα περιορισµού των σχετικών κονδυλίων. «Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. από την παράνοµη είσοδο είναι υποχρέωση. Οι βίαιες και παράνοµες απελάσεις µεταναστών πρέπει να σταµατήσουν τώρα», είχε δηλώσει η αξιωµατούχος Εσωτερικών Υποθέσεων τον Ιούλιο, έπειτα από συνάντηση µε Ελληνες υπουργούς, οι οποίοι φυσικά επέκριναν τη θέση της, καθώς δεν διέθετε την παραµικρή απόδειξη από τη Frontex, τη Europol ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή διεύθυνση ασφαλείας ότι συµβαίνει κάτι τέτοιο.

Τουναντίον, οι αποδείξεις ότι ΜΚΟ που επανεµφανίζονται να δραστηριοποιούνται το φετινό καλοκαίρι σε καταυλισµούς προσφύγων σχετίζονται ευθέως µε εγκληµατικές πράξεις είναι πολυάριθµες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ότι την απασχολεί. Εν προκειµένω, έκαναν την εµφάνισή τους µε άµεση εµπλοκή η ΜΚΟ «Ανθρωπιστικό Ιδρυµα Αρωγής - IHH», η οποία εκτιµάται ότι έχει σχέσεις µε ισλαµιστικές τροµοκρατικές οργανώσεις (Αλ Κάιντα, Τσετσένοι αυτονοµιστές, ISIS, Χαµάς) και οργανώνει τη µεταφορά Σοµαλών από το Μογκαντίσου στην Κωνσταντινούπολη, τη Σµύρνη και το Αιγαίο. Επίσης, οι οργανώσεις «Save the Children», «Médecins Sans Frontières» και «Jugend Rettet», που διαπιστώθηκε από έρευνα της ιταλικής ∆ικαιοσύνης ότι συµπράττουν µε διακινητές στη λαθραία µεταφορά ανθρώπων από την Τουρκία, διαµέσου των ελληνικών υδάτων, προς τα παράλια της Σικελίας και της Καλαβρίας.

Η απομάκρυνση Λετζερί

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι η κατάσταση στα σύνορα επιδεινώθηκε µετά την αποµάκρυνση, τον Απρίλιο, του Γάλλου αξιωµατικού Φαµπρίς Λετζερί από τη γενική διεύθυνση της Frontex, «υπό το βάρος των αµέτρητων στοιχείων για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις», οι οποίες φυσικά ουδέποτε δηµοσιοποιήθηκαν, όπως ποτέ δεν έγινε γνωστό ένα φηµολογούµενο πόρισµα της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέµηση της Απάτης), το οποίο θα παρουσιαζόταν από µέρα σε µέρα...

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Ζαν Τοµά Λεσουέρ, Γάλλος επικεφαλής του πολιτικού ινστιτούτου «Thomas More», υπήρξε «σιωπηλός πόλεµος» µεταξύ Frontex και Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Συγκεκριµένα, υπογράµµιζε σε συνέντευξή του στη «Le Figaro»: «Από τη µια ήταν ο Λετζερί και η διοίκηση της Frontex που υπενθύµιζαν συνεχώς ότι η εντολή που είχαν ήταν η φύλαξη των κοινών συνόρων και τόνιζαν τα τουρκικά εγκλήµατα στο Αιγαίο και, από την άλλη, η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ευθυγραµµίστηκε µε τις ΜΚΟ που θα ήθελαν να µετατρέψουν κατά κάποιον τρόπο τη Frontex σε µια υπηρεσία παρακολούθησης του σεβασµού των θεµελιωδών δικαιωµάτων των µεταναστών από τα κράτη-µέλη».

Σχετικά µε τα πυρά που δεχόταν εδώ και δύο χρόνια ο Λετζερί για παράνοµες απωθήσεις στο Αιγαίο, επεσήµανε πως «έρευνες από διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς είτε κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επαναπορωθήσεις είτε υποβάθµισαν τη συµµετοχή της Frontex».